Näin syntyy suollekin metsä

Tässä on muuramelaiselta suoltani kaksi kuvaa. Keväällä 2019 istutettiin pääkuvan mättäisiin männyntaimet, jotka kasvavat hyvin. Luonnontaimia ei tässäkään syntynyt.

Lisäkuva on samasta hakkuusta. Tämän suopursukuvion möin naapurille enkä tehnyt mitään uudistustoimenpiteitä. Kuten näkyy, niin suopursut voivat hyvin

Kommentit (5)

 1. Kyllä se metsä syntyy kun viljelyketju tehdään kokemuksen ja Tapion tutkitun tiedon mukaan. Meilläkin oli vastaavan tyyppinen viljelykohde viisi vuotta sitten. Lehtipuuta ilmestyi tällekkin kuviolle yllättävän paljon, joka ennakkoraivattiin viime syksynä.

  Kuviolle tuli hyvä vertaikukohde muokkaus tapojen vaikutuksesta liikkumiseen kuviolla. Kaivurimies kerkisi aloittaa kuvion perinteisellä tavalla, muokkaustapa vaihdettiin kääntömätästykseen ja eron huomasi raivurimies jo nyt ennakkoraivauksen aikaan.

 2. Tuossa ei mä-siemenellä pärjää kilpajuoksussa.

 3. Kiva lukea, Timppa, että melkein samaan aikaan 2017 vaimoni ranta (-suo) palstalla tehtiin sama toimenpide. Eli tehtiin kaato ja istutettiin täyteen. Näytti ennen kaatoa samalta, eli ei ollut taimettunut. Nyt paikalla on komea 1,4 ha mäntytaimikko, ojia 7. Harmi, etten ottanut kuvaa.
  Luulisi sen nyt nimenomaan synnyttävän hiilinielua, miltä se ei aikaisemmin näyttänyt tekevän.

 4. Hyväkasvuinen suopohja vesakosta ja isoista männyistä päätellen.
  Aika paljon pintaa rikottu, kun vesakkoa syntynyt paljon. Kyllä siinä istustaimetkin jäävät vesakon jalkoihin. Riesana saattaa olla vielä myyrät, syovät latvasilmut tai hirvi vasoineen vierailee.
  Nykyään huomiota herättävän paljon tienvarsien mäntymetsien näkymänä 2-harvennuksen jälkeen on salskeita mäntyrunkoja ja aluskasvuna tiheä koivupusikko ajan kanssa aina mäntyjen alaoksiin saakka.
  Vanhemmissa tapauksissa pusikon kasvu taitaa olla jo enemmän kuin mäntyjen.
  Tälläkin suolla taitaa syntyä samanlainen metsä. Raivaillen tulos on mäntymetsä ja tiheä aluspuu pusikko, jota ei saa enää pois mitenkään.

 5. Ennen mätästystä raivasin kaiken ylimääräisen pois. Tehtiin laikkumättäät kuten on yleistä märillä paikoilla. Silloin tietysti tulee aika paljon paljasta maata. Vesakon kasvu yllätti. Se on nimittäin jo kertaalleen perattu.

  Joudutaan varmaan perkaamaan vielä 2 kertaa. Sellainen tilanne on eräällä 3 kertaa peratulla kivennäismaakohteella, jolla nyt kasvaa erittäin hyvä mäntytaimikko. En ole jatkon suhteen noin pessimistinen kuin Kurki. Kyllä se vesakko kuihtuu mäntyjen seassa. Oleellista on aloittaa perkaukset riittävän ajoissa, jolloin vesojen juuret ovat vielä pienet.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat