Toukka ottaa omansa

Toukkien tuhoja männikössä

Kommentit (7)

 1. Komea musta toukkaeläin. Ja nuo kierteiset tuntosarvet on hienot. Tekee varmasti paljon tuhoja osaavissa käsissä.

 2. 1. kuvassa näyttäisi oleva tervasroson aiheuttamia vaurioita . Mutta voi nuo muut olla ökkömönkijäisenkin aikaansaamia, kun on noinkin nuorta puustoa. Vaan sulliksihan kelpaa kuivakin puu, eikös vaan. Puuvalinta on vaan jo tehty sitten etukäteen.

 3. Mikä lie merkitys jo toisella poikkeuksellisen kuivalla kesällä. Neulaskatoa on paikoin paljon ja kuivuvia mäntyjä siellä täällä. Kuivuutta kärsivät puut lienee otollinen kohde kaikenlaisille ötököille kun ovat heikentyneet jo valmiiksi.

 4. suorittava porras

  Pohjanmaan suunnilla ajellessani kuvassa näkyvän kaltaisia puita oli tänä kesänä näkyvillä paljon. Näissä rungoissa tervettä puuta oli yksi tukinmitta . Toinen katkaisu 5 metriä eteen päin näytti tältä . Kun kuorta ei ole ja pölkky on sinistynyt , se ei kelpaa edes selluksi. Lahopuuta tai polttopuuta ei muuta.

 5. Pikikärsäkkäät ovat ehkä tappaneet tässä heikentyneitä puita.

 6. suorittava porras

  Vahingoittuneita runkoja laskin olevan toista kymmentä muutaman arin alalla . Yksi runko oli sisnistynyt läpeensä läheltä latvaa , vaikka latvus oli vielä vihreä , mutta kuorta oli syöty vain nimeksi oksavyöhykkeeltä . Ensi kesään mennessä kaikki käsittelemäni rungot olisivat keloutuneita ja kuorettomia. Vanhoja keloja palstalta löytyi huomattava määrä . Lahopuutavoite ylittyi jo kirkkaasti ilman näitä tuoreempia tarjokkaitakin. Tekopökkelöitä ei tarvinnut ruveta erikseen värkkäilemään.
  Jos tällainen ilmiö on osunut omalle kohdalle , kannattaa omistajan kiireesti tarkistaa koesahauksin , mihin asti vikaantuminen on edennyt. Keloutunut ja sinistynyt osa ei nimittäin kelpaa kuiduksi , joten se on jätettävä metsään tai käytettävä polttopuuksi. Osan rungosta voi mahdollisesti vielä käyttää sellupuuksi , mutta ensi kesänä koko runko on mennyttä.

 7. Tod.näk. okakaarnakuoriainen ollut asialla.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat