Unohduksen seuraus

Kaadoin viime kesänä pääasiassa haapaa rasiin. Osa rangoista jäi maahan talveksi. Hain ne tänä kesänä pois, jolloin huomasin rankojen kuoren kelvanneen sorkkaeläimille. Kovin kiitollista väkeä ei ruokavieraana ollut, lähes kaikki alueen pystyssä olevatkin puut oli kaluttu. Sinänsä pieni tappio tuossa kohdassa. Varoittava esimerkki kuitenkin siitä, mitä sorkkaeläinten houkuttelusta voi seurata. Eikä tule aikanaan järeää haapaa tuohon kohtaan. Onneksi ei ollut koivutaimikkoa vieressä.

Kommentit (2)

  1. Ei tuo haapojen kasvuun vaikuta sitä eikä tätä. Kylestyy nopeasti mutta värivirheen siihen kohtaan teettää joten tosi on että noita ei periaatteessa saisi tulle jos kasvattaa haapaa lautatavaraksi. Mutta en oikein usko että pinnasta jälsintä paljoa lahovikaan vaikuttaa. Nesteliikenne on pinnassa voimakas joten ainoastaan puun pinta tummuu tuosta syöntikohdasta. Ja tietysti jää merkkinä isoksi puuksi asti.

  2. Gla

    Tuo on sellainen nurkka, jonka puista on tarkoitus kasvattaa lähinnä kuutioita. Olkoon puutavaralajin nimike mikä tahansa, luultavasti poltopuu itselle tai viereisen kuvion hakkuun yhteydessä energiapuu Alaa ehkä 0,1 ha eli ei merkitystä. Noita kaluttuja runkoja kun olen ennenkin kaatanut, yhtään tervettä ei ole ollut. Voi lahon syynä toki olla jokin muukin, mutta kyllä tuollaista pidän selkeänä riskinä.

    Pointti nyt oli kuitenkin muualla kuin noiden haapojen kohtalossa. Vaikeaa näyttää olevan hirvieläinten syönnin ohjailu, vaikka metsästäjien metsänhoito-ohjeessa toisin annetaan ymmärtää. Parempi olisi raivata kaikki kiinnostava pois, mutta se olisi luontoarvojen kannalta huono juttu.

Metsänhoito Metsänhoito