Kommentit (12)

 1. Mänty kyllä pudottaa kolmannen vuoden neulaset joka vuosi.

 2. Versosurma tulee näkyviin keväällä.

 3. suorittava porras

  Otti vaan silmään ,kun puut ovat paikoin jopa latvaan saakka keltaisena ja yleisilme sama ,kun kellastuvassa koivikossa tai syksyisessä lehtikuusikossa. Ei jää paljoa terveitä neulasia talveksi. Kuvan tilanne ei ole pahimmasta päästä.

 4. Runsas samanaikainen vanhojen neulasten ruskettuminen ja kariseminen on tyypillistä sateisen kesän jälkeen. Saattavat karistaa myös normaalia useamman neulaskerran samalla kertaa. Nythän on loppukesän satanut aika reippaasti. Aikanaan sellaisessa roolissa ollessani tällaisen loppukesän jälkeen tuli soittoja jopa huolestuneilta kansalaisilta, kun männiköiden yleishabitus oli ruskea. Syytä siihen miksi runsaat sateet tämän aiheuttavat, en tiedä.

 5. suorittava porras

  Vettä on näillä kulmilla satanut vuodenaikaan nähden enemmän kun vuosikymmeniin. Tätä taustaa vasten neulasten nopea ja massiivinen kellastuminen on hyvinkin todennäköistä ,mutta tämän lisäksi esiintyy normaalia enemmän tyveltä latvaan asti kellastuneita nuoria mäntyjä.

 6. Gla

  Tuollaisistakohan kohteitasta Erkki Lähde jutusteli Metsäradiossa 2.8.23 ja josta keskustelimme täällä otsikolla Neulaskato uhkaa metsiämme. Ihan täyttä varmuutta en saanut, oliko Erkin mielestä syynä väärät metsänhoitomenetelmät vai ilmastonmuutos.

 7. Mänty on valopuu ja alkaa karsia varjoon jääviä alimpia oksia. Näihän tapahtuu kaikissa täystiheisssä männyn taimikoissa pituuskasvun jossain vaiheessa ja näkymä taimikon alaosassa avautuu näin pitemmälle. Se voi näyttää yllättävältä, kun yhden kesän aikana alaoksat karistavat neulaset usean metrin matkalta.

 8. Lähetä suorittava niitä kuvia joissa neulaskato on pahempi.

 9. suorittava porras

  Palataan asiaan ,kun lehdet putoavat puusta. Isommatkin männyt ovat normaalia kirjavampia kellastuneiden neulasten vuoksi. Oman tontin 5-metriset taimetkin kellastuvat vauhdilla latvakasvainta lukuunottamatta.

 10. 2015 oli vastaavaa, männyt keltaisena laajoilla alueille. Kyseessä sienitauti ja puut toipuu kyllä. Hetken saattaa haitata kasvua.

 11. Normaalia . Viisaskin menee vipuun .

 12. suorittava porras

  Nyt näyttää jo paremmalta ,kun neulaset ovat mattona maassa myskyn jäljiltä eikä enää puissa. Aika reippaasti neulasia kuitenkin karisi tänä syksynä. Ei aivan jokavuotinen ilmiö.

Luonto Luonto

Kuvat