Digitaalisen metsän ja hakkuukonesimulaattorin yhdistäminen loi uudenlaisen oppimisympäristön

Luomuhakkuu-hankkeessa halutaan päätöksenteko puuvalinnasta ja metsänkäsittelymenetelmästä siirtää mikrokuviotasolle.

Metsän digitaalinen kaksonen yhdistettiin Ponssen simulaattoriin. Tredun lehtori Janne Ruokonen ohjaa simulaattorissa metsäkoneen harvesteripäätä. (Kuva: Veli-Pekka Kivinen)
Metsän digitaalinen kaksonen yhdistettiin Ponssen simulaattoriin. Tredun lehtori Janne Ruokonen ohjaa simulaattorissa metsäkoneen harvesteripäätä. (Kuva: Veli-Pekka Kivinen)

Luomuhakkuu-hankkeen tavoitteena on kehittää puunkorjuuseen menetelmiä, jossa voidaan entistä paremmin ottaa huomioon luonnon erityispiirteet. Nyt hankkeessa on tehty metsästä ”digitaalinen kaksonen” ja yhdistetty se Ponssen hakkuukonesimulaattoriin.

Simulaattorin ja metsän digitaalisen kaksosen yhdistelmä luo aivan uudenlaisen oppimisympäristön, sanoo Helsingin yliopiston professorin Jori Uusitalo. Simulaattorikoulutukseen osallistuvat metsäkoneenkuljettajat oppivat paitsi käyttämään hakkuukonetta teknisesti, myös ottamaan huomioon kunkin metsän ominaispiirteet.

”Ymmärrys metsien monimuotoisuuden merkityksestä on lisääntynyt huomattavasti viimeisten vuosien aikana. Myös ilmastonmuutos tulee ottaa puunkorjuuoperaatioissa entistä paremmin huomioon”, Uusitalo toteaa tiedotteessa.

Metsän digitaalinen kaksonen luotiin opetuskäyttöön kolmesta todellisesta metsiköstä. Puut näkyvät hakkuukonesimulaattorin ruudulla täsmälleen saman paksuisina ja pituisina kuin luonnossa. Puulajit ja puiden sijainti täsmäävät. Mukana on sekä elävä puusto että monimuotoisuudelle tärkeä kuollut ja lahoava puuaines.

Hankkeessa tavoitteena on, että päätöksenteko puuvalinnasta ja metsänkäsittelymenetelmästä siirretään mikrokuviotasolle. Menetelmä on nimetty täsmäpuuhakkuuksi.

Helsingin yliopiston lisäksi Luomuhakkuu-projektissa ovat mukana Arbonaut Oy, Ponsse Oyj sekä Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, jossa voi suorittaa metsäkoneenkuljettajan perustutkinnon ja ammattitutkinnon.

”Digitaalinen kaksonen tuo simulaatio-opetukseen valtavasti lisää ja nostaa sen aivan uudelle tasolle. Sen avulla voidaan aidosti harjoitella täsmäpuuhakkuuta”, Tredun lehtori Janne Ruokonen kertoo.

Lisää aiheesta: Uudet sovellukset helpottamaan hakkuukoneen ajoreitin suunnittelua

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat