Ennallistamisasetus hyväksyttiin EU-parlamentissa

Euroopan parlamentti äänesti keskiviikkona kiistellystä ennallistamisasetuksesta.

Euroopan parlamentti äänesti keskiviikkona ennallistamisasetuksen hylkäämisestä, mutta hylkäysesitys ei saanut riittävästi kannatusta. Äänet jakautuivat 312-324.

Parlamentti äänesti myös asetuksen muutosesityksistä, joita oli yli 130. Täysistunnon käsittelystä ennakoitiin kaoottista jo aiemmin, kun ympäristövaliokunta esitti asetuksen hylkäämistä.

Ennallistamisasetus on ollut kiivaan kiistelyn kohteena. Erityisesti EPP-ryhmä on uhonnut kaatavansa asetuksen.

Myös jäsenmaiden neuvostossa äänet jakautuivat, kun jäsenmaiden ympäristöministerit kokoustivat kesäkuussa. Suomi äänesti lopulta asetusta vastaan. Jäsenmaiden neuvosto kuitenkin hyväksyi asetuksen määräenemmistöllä.

Koska parlamentti hyväksyi asetuksen lopulta äänin 336-300, se etenee komission, parlamentin ja jäsenmaiden neuvoston kolmikantaneuvotteluihin todennäköisesti syksyn aikana.

Parlamentin kannan mukaan EU:n alueella pitäisi ennallistaa luontoa vuoteen 2030 mennessä siten, että toimet kattavat vähintään 20 prosenttia maa- ja vesialueista. Tämä on linjassa YK:n monimuotoisuustavoitteiden kanssa.

Parlamentti korostaa, että lakiehdotus ei velvoita luomaan uusia suojelualueita eikä estä uusiutuvan energian hankkeita. Asetuksen tekstiin lisättiin uusi artikla, jossa korostetaan, että uusiutuvan energian tuotantolaitokset ovat vahvasti yleisen edun mukaisia.

Uutista päivitetty lopullisen äänestystuloksen osalta 12.7. klo 14.23 sekä nostoilla mietinnön sisällöstä klo 15.42.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus