EU:n metsäkatoasetuksesta alustava sopu, Suomi ei äänestänyt

Suomen kannalta asetuksessa pulmallista on muun muassa taannehtivuus ja metsien tilan heikkenemisen määrittely.

EU-jäsenmaiden pysyvien edustajien sijaiset hyväksyivät kokouksessaan eilen (21.12.) metsäkatoasetuksen alustavan sovun, joka saavutettiin kolmikantaneuvotteluissa aiemmin joulukuussa. Asetusehdotus hyväksytään neuvostossa näillä näkymin virallisesti ensi vuoden alkupuolella, maa- ja metsätalousministeriöstä kerrotaan.

Asetuksella pyritään muun muassa minimoimaan EU:n osuus maailmanlaajuiseen metsäkatoon ja metsien tilan heikkenemiseen. Se tuo toimijoille velvoitteen varmistaa metsäkatovapaat tuotantoketjut. Asetus kieltää tuomasta markkinoille tuotteita, jos niiden tuotanto on aiheuttanut metsäkatoa tai metsien tilan heikkenemistä 31.12.2020 jälkeen. Suomessa vaikutukset koskisivat etenkin metsätalouden toimijoita ja nautakarjan tuotantoa.

Asetukseen liittyy vielä avoimia kysymyksiä. Suomelle keskeisimmät ongelmat koskevat asetuksen taannehtivuutta ja metsien tilan heikkenemisen määritelmää.

Näiden syiden takia Suomi pidättäytyi äänestämästä kokouksessa ja jätti lausuman, jossa nostetaan esiin Suomen kannalta erityisen ongelmallisia kohtia.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut

Kuvat