Geenireservimetsän kuusten siemeniä talteen

Mäntänvuoren luontaisesti syntyneet kuuset ovat arvokkaita niiden perimän monimuotoisuuden vuoksi.

Mäntänvuoren geenireservimetsässä kaadetaan loka-marraskuussa 25 kuusta käpyjen keruuta varten Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja metsän omistavan Finsilvan yhteishankkeessa. Alueen luontaisesti syntyneet kuuset ovat arvokkaita niiden perimän monimuotoisuuden vuoksi.

”Kuusen kukinta tapahtuu Etelä-Suomessa parhaimmillaan noin kymmenen vuoden välein. Nyt on kypsymässä kauan odotettu käpysato, joten saamme kerättyä siemeniä varastoon”, metsänjalostuksen asiantuntija Leena Yrjänä Lukelta kertoo.

Käpyjen keräämisen jälkeen siemenet karistetaan, kuivataan miedossa lämmössä ja lopulta jäähdytetään -18 asteeseen ja säilötään Luken metsäpuiden geenivarahankkeen siemenpankkiin. Siellä ne säilyvät kymmeniä vuosia. Niitä voidaan käyttää tutkimuksissa ja niiden avulla voidaan tarvittaessa uudistaa alueen puustoa.

Siemenpankin tarkoitus on toimia geenien hätävarastona, mutta tärkein säilytysmenetelmä on geenireservimetsä itse. Mäntänvuoren alue on toiminut kuusen geenireservimetsänä jo vuodesta 1995 asti, nyt siemeniä kerätään ensimmäistä kertaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat