Hirvet ja huono uudistaminen syövät metsien kasvun Pohjois-Ruotsissa

Selvitys: Metsän uudistamiseen ja jalostettuihin taimiin sijoitetut rahat on Pohjois-Ruotsissa menetetty.

Nuorten metsien surkea tila vie metsien kasvusta seitsemän miljoonaa kuutiometriä Pohjois-Ruotsissa.

Tämä käy ilmi Ruotsin maatalousyliopiston SLU:n selvityksestä. Tarkasteltu Pohjois-Ruotsi ulottuu suunnilleen Vaasan tasalle.

Sekä metsäteollisuudelle että metsänomistajille perin huolestuttavan uutisen mukaan nuorten metsien ”erittäin huono tila” alentaa sadan vuoden tarkastelujaksolla puuston kasvua noin viidenneksen. Vuositasolla pudotus vastaa noin seitsemän miljoonan kuution kasvutappiota.

SLU:n mukaan hirvituhot ovat pääasiallinen syy nuorten metsien rappioon. Myös uudistamisen laadussa olisi parantamisen varaa.

Nuorten metsien kelvottoman tilanteen vuoksi metsän uudistamiseen ja jalostettuihin taimialkuperiin sijoitetut rahat on pääosin menetetty.

Selvityksessä ennustetaan, että nuorten metsien tilanne Pohjois-Ruotsissa voi heikentyä entisestään.

 

Selvityksessä ennustetaan, että nuorten metsien tilanne Pohjois-Ruotsissa voi heikentyä entisestään. Monet taimikot ovat edelleen hirvituhoille alttiina. Lisähuolta tuo Pohjois-Ruotsissa paheneva, myös nuoria männiköitä tartuttava tervasrosoepidemia.

SLU:n tutkimuksessa selvitettiin pituudeltaan 1–4-metristen taimikoiden tilaa Norrbottenin, Västerbottenin ja Jämtlannin lääneissä.

Norrbottenissa alle viidenneksellä taimikoista oli edellytykset kehittyä tuottaviksi metsiksi. Edellytyksenä oli, että taimikossa on vähintään 1500 kehityskelpoista tainta hehtaarilla. Jämtlannissa vastaava luku oli 30 prosenttia ja Västerbottenissa 40 prosenttia.

Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti ATL.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat