Ilmastonmuutos kiusaa metsänomistajia

Hyönteistuhot metsissä voivat aiheuttaa Suomessa satojen miljoonien eurojen kustannukset vuodessa, tuore selvitys kertoo.

Ilmastonmuutos aiheuttaa Suomelle merkittäviä taloudellisia riskejä, konsulttitoimisto Gaia Consultingin tuore selvitys kertoo. Selvityksessä vaikutuksia tarkasteltiin kahdeksan esimerkin (muun muassa hyönteis- ja myrskytuhot metsässä, viljelyn ilmastoriskit ja säävarma sähköverkko) avulla.

Esimerkiksi hyönteistuhojen ennakoidaan lisääntyvän ilmastonmuutoksen myötä. Suomen metsätalous on poikkeuksellisen haavoittuva tuholaisille, sillä se perustuu vain muutamaan puulajiin, lähinnä kuuseen ja mäntyyn. Laajat näihin puihin kohdistuvat tuhot, jollaisia on nähty esimerkiksi Pohjois-Amerikassa, aiheuttaisivat selvityksen mukaan lähes korvaamattoman menetyksen Suomen taloudelle.

Kokonaiskustannusarviota suomalaismetsien hyönteistuhoista nykytilanteessa tai ilmastonmuutoksen myötä muuttuneessa tilanteessa ei ole tehty. Selvityksessä arvioidaan kustannusten vaihtelevan sadoista miljoonista euroista miljardeihin euroihin vuodessa. Ne kohdistuisivat erityisesti metsänomistajiin mutta myös metsäyhtiöihin.

Kustannusvaikutukset selvitettävä tarkemmin

Selvityksen esimerkkitapausten aiheuttamat vuosittaiset kustannukset vaihtelevat suuresti – kymmenistä miljoonista euroista miljardeihin euroihin.

Kun otetaan huomioon, että tarkasteltujen esimerkkien lisäksi ilmastonmuutoksella on muunkinlaisia vaikutuksia eikä kaikkia edes tiedosteta, kokonaiskustannukset Suomelle ovat huomattavat, selvityksessä korostetaan. Onkin selvää, että ilmastonmuutoksen hillintää on nopeutettava ja riskeihin varautumista parannettava.

Samalla kiinnitetään huomiota siihen, että kustannukset eivät jakaudu tasaisesti: esimerkiksi metsänomistaja kantaa metsätuhojen seuraukset, maanviljelijä sadon tuhoutumisen vaikutukset ja helle taas rasittaa eniten vanhuksia.

Tarvetta onkin lisäselvityksille. Niissä tulisi kustannusvaikutuksia tutkia tarkemmin ja kattavammin. Kustannusten arviointi on tärkeää, jotta Suomessa voidaan tunnistaa kustannustehokkaat, oikein kohdistetut ja oikeudenmukaiset ilmastonmuutoksen sopeutumistoimet.

Selvitystä tehtäessä havaittiin myös, että tutkittua tietoa ilmastoriskien kustannuksista Suomelle on niukalti, sillä ilmastoriskeihin liittyvässä tutkimuksessa on painotettu enemmän ilmiön luonnontieteellistä puolta.

Selvityksen Gaia Consultingilta oli tilannut Sitra.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut