Järjestöt tyytyväisiä esitykseen uudesta kemerasta – ”Vastaa metsänomistajien toiveita”

MTK:ta ilahduttaa pyrkimys hallinnon keventämiseen, Metsäteollisuus ry kehottaa hoitamaan rästit kuntoon nykyisen lain aikana.

Tänään julkistettu esitys uudeksi metsätalouden tukijärjestelmäksi vastaa metsänomistajien toiveita, MTK:sta kerrotaan. Järjestö on tyytyväinen, että metsänomistajille on luvassa tukea tulevaisuudessakin. Tuettavat työlajitkin ovat maanomistajien mieleen.

”Olemme myös tyytyväisiä, että kulotus palautuu tuettavaksi työlajiksi. Se auttaa uudistettavan taimikon syntymistä ja kasvua sekä luo elinympäristöjä monille uhanalaisille lajeille”, MTK:n metsäasiantuntija Lea Jylhä sanoo.

MTK on tyytyväinen myös siihen, että järjestelmän hallintoa esitetään kevennettäväksi. Jatkossa taimikon- ja nuoren metsän hoidon tuki myönnettäisiin ns. de minimis -tukena, jolloin ennakkohakemusta ei enää vaadittaisi.

Suometsänhoito muuttuu merkittävästi, kun jatkossa keskitytään monitavoitteiseen suometsien hoidon suunnitteluun ja vesiensuojelutoimenpiteisiin. Uusi toimintamalli vaatii pilotointia ennen kuin se otetaan käyttöön, lisäksi maanomistajia ja metsäammattilaisia on kuultava, Jylhä vaatii.

Hoitorästit kuntoon

Metsäteollisuus ry katsoo, että työryhmän ehdotus antaa hyvät lähtökohdat kannustejärjestelmää koskevan lain valmistelulle. Esitetty tukijärjestelmä tukee aktiivisen metsätalouden harjoittamista, jonka tulee olla suomalaisen metsäpolitiikan kulmakivi myös jatkossa, järjestö linjaa.

Uudessa järjestelmässä taimikon ja nuoren metsän hoidon tuki on samansuuruinen, eli nuoren metsän hoidon tuki pienenee nykyisestä. Metsänomistajien on hyvä tiedostaa muutos ja hoitaa nuoren metsän hoidon rästit kuntoon vielä nykyisen järjestelmän aikana, Metsäteollisuus neuvoo.

Rästikohteiden hoito tuo kaivattua pienpuuta markkinoille ja auttaa siten turpeen alasajon seurausten hillinnässä, järjestöstä arvioidaan.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito