Uusi kemera toisi taimikon ja nuoren metsän hoitoon yhtä suuren tuen

Järjestelmän valmistelua jatketaan maa- ja metsätalousministeriössä työryhmän esityksen pohjalta.

Esitys uudesta metsätalouden tukijärjestelmästä on valmistunut. Uusi järjestelmä korvaa nykyisen kemeran, mutta tavoitteena on yhä edistää taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää yksityismetsien hoitoa ja käyttöä. Uutta kannustejärjestelmää pohtineen Metka-työryhmän esitys luovutettiin tänään maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle.

Uudessa järjestelmässä työlajeina säilyvät taimikon ja nuoren metsän hoito, terveyslannoitus, suometsän hoito, metsätieverkosto, ympäristötuki ja luonnonhoito. Uusi tuettu työlaji on kulotus.

Taimikon ja nuoren metsän hoidon tukitasoa ehdotetaan muutettavan niin, että tuki olisi sama taimikoissa ja nuorissa metsissä, tällä hetkellä nuorten metsien hoidon tuki on suurempi. Muutoksen ennakoidaan siirtävän töiden painopistettä varhaisempaan vaiheeseen ja lisäävän taimikoiden hoitoa.

Tuki olisi hehtaariperusteinen, laskennallinen ja samansuuruinen riippumatta siitä, missä vaiheessa metsä hoidettaisiin tai missä päin Suomea kohde sijaitsisi. Uuden kannustejärjestelmän taimikon ja nuoren metsän hoidon tukitasoksi esitetään koko maassa 200 euroa hehtaarille.

Ojien kunnostukseen ei enää tukea

Suometsien hoidossa tukea myönnettäisiin kokonaisvaltaiseen suunnitteluun ja vesiensuojelurakenteiden sekä piennarteiden toteutukseen. Ojien kunnostuksen toteuttamiseen ei enää myönnettäisi tukea.

Metsäteiden kohdalla uutta on se, että tuki myönnetään tiekunnalle. Tuen saannin edellytyksenä olisi, että tieyksitöistä on yksityisten maanomistajien omistuksessa vähintään 30 prosenttia. Tukea voitaisiin myöntää myös maanomistajalle yhdellä tilalla tehtäviin perusparannushankkeeseen.

Ympäristötukea myönnettäisiin ensisijaisesti metsälain 10. pykälän mukaisiin elinympäristöihin ja niiden lähielinympäristöjen turvaamiseen. Tukea voitaisiin myöntää myös muihin monimuotoisuuden kannalta arvokkaisiin kohteisiin.

Kulotuksella pyritään edistämään monimuotoisuutta. Tuen ehtona olisi säästöpuiden jättäminen uudistusalalle ja niiden polttaminen.

Ennalta hausta eroon

Uudesta järjestelmästä on tarkoitus tehdä nykyistä hallinnollisesti kevyempi. Työryhmä ehdottaa, että taimikon ja nuoren metsän hoidon tuki myönnettäisiin työn toteuttamisen jälkeen de minimis –tukena eli vähämerkityksisenä julkisena tukena. Sitä voidaan myöntää hakijalle kolmen vuoden aikana yhteensä korkeintaan 200 000 euroa.

De minimis -tuen ansiosta voitaisiin luopua nykyisestä käytännöstä, jossa tukea haetaan ennen hoitotyön aloittamista. Tämä vähentäisi sekä maanomistajien, toimijoiden, että metsäkeskuksen työmäärää.

Uuden tukijärjestelmän valmistelua jatketaan esityksen linjausten pohjalta, kunhan EU:n valtiontukisuuntaviivat ovat tiedossa. Nykyinen kemerajärjestelmä on voimassa tarvittaessa vuoden 2023 loppuun.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat