Joensuun Lighthouse palkittiin puupalkinnolla – ”uraauurtava työ korkean puurakentamisen kehittämisessä”

14-kerroksisen puutalon puuosat toimitti Stora Enso.

Joenuun Lighthouse valmistui aikataulussa. Yhden kerroksen rakentamiseen kului alle kaksi viikkoa. (Kuvaaja: Arcadia Oy Arkkitehtitoimisto)

Joensuuhun valmistunut 14-kerroksinen puukerrostalo Joensuun Lighthouse on saanut vuoden 2019 puupalkinnon. Tuomariston mukaan lähes 50 metriä korkeata opiskelijataloa voidaan pitää uraauurtavana työnä korkean puurakentamisen kehittämisessä ja myös kansainvälisesti kiinnostavana esimerkkinä.

Talon arkkitehtisuunnittelusta vastasi Arcadia Oy Arkkitehtitoimisto ja pääsuunnittelija oli arkkitehti Samuli Sallinen. Rakennesuunnittelusta vastasi Joensuun Juva Oy ja urakoinnista Rakennustoimisto Eero Reijonen. Puuosat toimitti Stora Enso.

Teknisesti vaativa suoritus

Rakennusteknisesti talo määriteltiin erittäin vaativaksi. Rakennuksen jäykistys hoidetaan ylhäältä alas kiristettävillä puurakenteiden sisäisillä teräksisillä vetotangoilla. Tekniikkaa sovellettiin ensimmäistä kertaa Suomessa.

Talo on myös esimerkki erilaisten puutuotteiden yhdistelystä. Siinä on hyödynnetty sekä lvl-viilupuuta että ristiin liimattua monikerroslevyä (clt). Kerrostaloon on toimitettu yli 2 000 kuutiota massiivipuutuotteita. Puutuoteosien sitoma hiilen määrä vastaa noin 700 henkilöauton hiilidioksidipäästöjä vuoden aikana.

Lighthouse Joensuu toimii jatkossakin puurakentamisen edistäjänä, sillä kohteessa jatkuvat Karelia-ammattikorkeakoulun akustiikkatutkimukset sekä rakenteiden lämpö- ja kosteusteknisen toiminnan ja rungon siirtymien seuranta mukaan lukien huojunta ja hiipuma.

Saana voitti yleisöäänestyksen

Kuopion Saana
Matkailukeskus Kuopion Saanan on suunnitellut QVIM Arkkitehdit Oy. (Kuva: Petri Jauhiainen)

Kilpailuun ilmoitettiin 21 ehdokasta, joista esiraati valitsi 14 ehdokasta palkintolautakunnalle. Siihen kuuluivat tällä kertaa Puulehden päätoimittaja Mikko Viljakainen ja lehden toimituskuntaan kuuluvat Hilppa Iittiläinen ja Kirsi Pellinen.

Puupalkintoehdokkaista järjestettiin myös yleisöäänestys. Siinä voiton vei Matkailukeskus Kuopion Saana, joka sai äänistä 41 prosenttia.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Blogit ja Kolumnit

Keskustelut

Kuvat