Koneyrittäjät: Teiden syyskunnostuksilla on jo kiire

Sorateiden hoitokerroksen murskeessa säästäminen kostautui viime talvena.

Puutavarakuljetusten talven ja kevään kelirikkokauden ongelmat voitaisiin edes osittain välttää sorateiden oikea-aikaisella kunnostuksella, Koneyrittäjien liitto muistuttaa.

”Nyt on aika tehdä syyskunnostus sorateille, jos halutaan estää edellisen talven tapahtumat, muistuttaa Koneyrittäjien maarakennusvaliokunnan puheenjohtaja Seppo Saarelainen.

Teiden talvikunnossapitoa voi helpottaa varmistamalla jo syys-kesällä, että kaadot sorateillä ovat oikeisiin suuntiin. Lisäksi nyt on aika tarkistaa tie-rumpujen kunto ja avata tukkeutuneet rummut ja ojat.

Kunnostuksilla estetään veden pääsy tien kantaviin kerroksiin ja säästetään tien runkoa veden aiheuttamilta vahingoilta. Hyvin tehty kunnostus siirtää myös mahdollista isoa tieremonttia kauemmas tulevaisuuteen.

Saarelaisen mukaan huolestuttavaa on ollut sorateiden hoitokerroksen murskeessa säästäminen. Viime talvena liukkautta torjuttiin monin paikoin murskesoralla, jota kului sääolojen takia huomattavasti enemmän kuin mihin oli budjetoitaessa varauduttu. Niinpä rahaa ei enää ole riittänyt hoitokerrosten murskeeseen.

”Talvihiekoitukset tapahtuivat siis jo ennestään niukkojen hoitomurskevarojen kustannuksella. Sorateiden huonosta kunnosta syytetään usein kesäajan lanausten uupumista. Kuitenkin on selvää, etteivät hyvätkään lanat tai karhut voi tehdä kelvollista tietä, jos hoitokerrokset puuttuvat”, Saarelainen sanoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus