Maanmittauslaitos nosti hintojaan, kiinteistötoimituksille 8 prosentin korotus

Korotuksia perustellaan kustannustason nousulla.

Maanmittauslaitos on nostanut vuoden alussa kiinteistötoimitus- ja palvelumaksujaan. Korotusten taustalla on yleinen kustannustason nousu, joka oli viime vuonna ennakoitua nopeanpaa, Maanmittauslaitos perustelee.

Kiinteistötoimitusmaksut nousivat keskimäärin 8,4 prosenttia. Yleisin kiinteistötoimitus on 0,1–1 hehtaarin suuruisen määräalan lohkominen, joka maksaa 1.1.2024 alkaen 1 320 euroa. Hintaan tullut korotus on 100 euroa.

Kiinteistöjen omistukseen ja rekisteröintiin liittyvät hinnat nousivat keskimäärin 6 prosenttia. Esimerkiksi kiinteistön lainhuuto eli omistusoikeuden rekisteröinti maksaa nyt 161 euroa kiinteistöltä, kiinnityksen vahvistaminen kirjallisena 44 euroa ja sähköisesti 25 euroa ja erityisen oikeuden kirjaaminen 161 euroa.

Kiinteistötietopalvelun hinnat nousivat noin 7 prosenttia. Esimerkiksi ylläpitomaksu nousi 16,37 euroon kuukaudelta/käyttäjätunnus ja kauppahintarekisterin tiedot 1,50 euroon. Korotukset koskevat Maanmittauslaitoksen maksupäätöksellä määrättäviä palvelumaksuja ja tuotteiden hintoja. Sen sijaan kiinteistörekisterin otteiden sekä lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin todistusten hintoihin ei tullut muutoksia.

Rajapintapalveluiden hinnat nousivat 7 prosenttia. Hintakorotukset koskevat sekä aineisto- että ylläpitomaksuja. Avoimista aineistoista peritään edelleen vain ylläpitomaksua ja esimerkiksi viranomaisia koskeva kiinteistötietojen maksuttomuus ja aineistonvaihtosopimukset säilyvät ennallaan.

Maanmittauslaitoksen tuotteiden ja palveluiden hinnoittelu perustuu maa- ja metsätalousministeriön asetuksiin sekä Maanmittauslaitoksen maksupäätökseen. Hinnat ovat omakustannushintoja: niillä siis katetaan kustannukset, mutta ei tehdä voittoa. Hinnat ovat voimassa joko yhden tai kaksi vuotta, maksuasetuksesta riippuen.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut