Marcus Wallenberg -palkinto puupohjaisten tekstiilikuitujen tuotannon kehittäjille

Professori Ilkka Kilpeläinen johti tutkimusryhmää Helsingin yliopistossa, Herbert Sixta Aalto-yliopistossa.

Tämän vuoden Marcus Wallenberg -palkinto on myönnetty professori Ilkka Kilpeläiselle ja professori Herbert Sixtalle. He ovat kehittäneet uudenlaisia liuottimia, joilla puubiomassasta tuotetaan korkealaatuisia tekstiilikuituja.

Tekstiileissä tällä hetkellä pääasiallisesti käytettävä selluloosakuitu on puuvilla, mutta sen tuotantoa ei voida lisätä kattamaan kysynnän kasvua. Selluloosapohjaisten muuntokuitujen ominaisuudet ovat hyvin samankaltaiset kuin puuvillalla.

Uutta ionisiin liuottimiin pohjautuvaa muuntokuitujen valmistusprosessia on kehitetty kahden tutkimusryhmän yhteistyönä Helsingin yliopistossa ja Aalto-yliopistossa.

Professori Kilpeläisen johtama ryhmä Helsingin yliopistolla keskittyi kehittämään orgaanisiin emäksiin pohjautuvia ionisia liuottimia puubiomassan, kuten valkaistun tai valkaisemattoman massan, tai kierrätetyn selluloosamassan, liuottamiseen.

Itävaltalainen professori Sixta ryhmineen Aalto-yliopistossa on puolestaan kehittänyt liotetun selluloosan kehruuprosessin tekstiilikuitujen valmistamiseksi.

”Tästä ainutlaatuisesta yhteistyöstä on tuloksena uusi, kestävä tapa tuottaa tekstiilikuitua puusta. Tämä innovaatio mahdollistaa täysin uudentyyppisiin tuotteisiin pohjautuvia liiketoimintamahdollisuuksia metsäteollisuudelle”, sanoo Johanna Buchert, Marcus Wallenberg -palkintolautakunnan puheenjohtaja.

Marcus Wallenberg -palkinnon ojentaa Ruotsin kuningas Tukholmassa pidettävässä seremoniassa ensi lokakuussa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito