Metsä Group: ”Tarvitsemme metsänhoitotöihin myös ulkomaalaista työvoimaa”

Taksatasossa tai toteutuneessa työn laadussa ei suomalaisten ja ulkomaalaisten työntekijöiden välillä ole eroa, Metsä Groupilta kerrotaan.

Metsä Groupin omistajajäsenten ja muiden asiakkaiden metsissä työskentelee lähes 300 sopimusyrittäjää, jotka työllistävät sulan maan kaudella noin 1 000 metsäammattilaista. Suomalaisia tekijöitä ei kaikilla alueilla ole riittävästi, joten kumppaneiden palkkalistoilla on myös ulkomaalaisia työntekijöitä, Metsä Groupista kerrotaan.

”Tarvitsemme suomalaisten lisäksi myös ulkomaalaista työvoimaa metsänhoitotöihin”, sanoo Metsä Groupin metsäjohtaja Juha Jumppanen tiedotteessa.

Jumppasen mukaan on tärkeää, että Metsä Group ja sopimusyrittäjät kohtelevat kaikkia työntekijöitä oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti.

Metsä Groupin maksamassa taksatasossa tai toteutuneessa työn laadussa ei suomalaisten ja ulkomaalaisten välillä ole eroa, yhtiöstä kerrotaan. Metsä Group edellyttää, että sopimusyrittäjällä on kirjallinen työsopimus työntekijöiden kanssa ja että käytössä on metsäalan työehtosopimus. Mahdollinen alihankintaketjutus tarkastellaan ja hyväksytetään aina erikseen. Lisäksi Metsä Group tekee sekä sisäisiä että ulkoisia auditointeja sopimusyrittäjien toiminnasta.

”Valvomme useilla eri tavoilla, että velvoitteita noudatetaan. Olemme toimittaneet myös avi:lle listan meille töitä tekevistä yrityksistä, jotta heidän tekemä valvonta on mahdollisimman tehokasta”, Jumppanen kertoo.

Tornator: Emme hyväksy riistoa

Myös metsätalousyhtiö Tornator korostaa ulkomaisen työvoiman tarpeellisuutta, sillä kotimaiset resurssit eivät enää riitä. Samalla yhtiö huomauttaa, ettei se hyväksy työmaillaan työskentelevän työvoiman riistoa.

Haasteet ulkomaisen työvoiman käytössä on tunnistettu ja urakointiketjuja kehitetään entistä vastuullisemmiksi. Maalissa ei kuitenkaan vielä ole, yhtiöstä todetaan.

Tornatorille urakoi noin 200 eri yritystä.

Helsingin Sanomat nosti sunnuntaina esiin ulkomaisten työntekijöiden kohtelun. Riisto levisi metsiin -artikkelissa epäkohtia löytyi Tornatorin, Metsä Groupin ja Metsähallituksen työmailta. Metsälehdessä aihetta käsiteltiin viime syksynä.

Lisää aiheesta: Toistuuko marjanpoimijaskandaali? Myös ulkomaisia metsureita käytetään hyväksi

Lisätty Tornatorin osuus klo 15.15.

Metsänhoito Metsänhoito