Metsäkeskus: Juurikäävän leviämisen riski kasvaa

Jos torjunta-aineita riittää, kantokäsittelyä olisi hyvä tehdä entiseen malliin asetusmuutoksesta huolimatta, Metsäkeskus esittää.

Riski juurikäävän leviämisestä kasvaa, kun kantokäsittelyvelvoitetta lievennetään, Suomen metsäkeskuksesta arvioidaan. Valtioneuvosto on päättänyt kantokäsittelyn määräaikaisesta lievennyksestä.

”Torjuntavelvoitteen lieventäminen lisää juurikäävän leviämisen riskiä, sille ei mahda mitään. Juurikäävän aiheuttamat taloudelliset menetykset metsänomistajille ovat arviolta 50–60 miljoonaa euroa vuodessa. Jos torjunta-aineita vaan riittää, torjuntaa olisi hyvä tehdä entisten kesien malliin”, sanoo valmiuspäällikkö Yrjö Niskanen Metsäkeskuksesta.

Sekä kuusen juurikääpä että männyn juurikääpä ovat yleisiä koko eteläisessä ja keskisessä Suomessa. Juurikäävän torjunta hakkuun yhteydessä perustuu ensisijaisesti kantokäsittelyyn. Se tehdään joko urealla tai harmaaorvakkasienellä. Ureaa on käytetty yli 90 prosentissa kaupallisista hakkuista.

Kommentit (1)

  1. Toivottavasti näitä aineita nyt riittäisi sinne kannolle normaaliin tapaan koska tuo 50-60 milj. € on jo ihan tarpeeksi..

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat