Metsäteollisuuden investoinnit kääntyvät laskuun

Koko teollisuuden investoinnit jatkavat vielä nousuaan, etenkin energia-ala investoi vilkkaasti.

Suomen metsäteollisuuden investoinnit kääntyvät laskuun tänä vuonna, EK:n kysely kertoo. Investoinnit nousivat viime vuonna 948 miljoonaan euroon, mutta tänä vuonna siitä tullaan vajaat 2 prosenttia alas.

Teollisuusaloista metsäteollisuus on edelleen toiseksi suurin investoija, kärjessä on teknologiateollisuus 1,7 miljardin euron investoinneilla.

Koko tehdasteollisuuden investoinnit jatkavat tänä vuonna vielä kasvuaan. Jos innokkaasti investoiva energiahuolto lasketaan mukaan, investoinnit nousevat 7,2 miljardiin euroon, mikä on viidenneksen enemmän kuin viime vuonna.

”Investointitason tulisi pysyä korkealla useita vuosia, jotta heikon investointivaiheen menetyksiä pystyttäisiin korvaamaan”, toteaa EK:n ekonomisti Penna Urrila.

Tutkimus- ja kehitysmenojen lasku jatkui edelleen. Tehdasteollisuuden t&k-panostukset jäivät 2,3 miljardiin euroon, mikä on runsaat 10 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Metsäteollisuuden t&k-menot nousivat kuitenkin 96 miljoonaan euroon.

”Teollisen tutkimus- ja kehitystoiminnan laskun jatkuminen kuvastaa voimakasta rakennemuutosta, mutta se on huolestuttavaa tuottavuuden kasvunäkymien kannalta”, Urrila arvioi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Keskustelut

Kuvat