Metsätietolaki eduskunnan käsittelyyn

Lakiesityksen mukaan esimerkiksi hilamuotoiset metsävaratiedot, metsäkäyttöilmoitukset ja tiedot kemeratöistä olisivat jatkossa avoimesti saatavilla.

Metsätietolain muuttaminen on edennyt eduskuntaan. Hallitus esittää metsätietolakia muutettavaksi niin, että julkisia ympäristötiedoiksi katsottavia metsätietojärjestelmän tietoja voitaisiin luovuttaa ilman nykyisiä tietojenluovutusmenettelyjä. Näin metsävaratiedot saataisiin avoimiksi ilman metsänomistajaa yksilöiviä tietoja.

Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi Metsäkeskuksen metsää kuvaavat tiedot, kuten hilamuotoiset metsävaratiedot ja tiedot metsälaissa määritellyistä erityisen tärkeistä elinympäristöistä, ovat lakimuutoksen jälkeen avoimesti verkossa kaikkien saataville. Samoin yksityismetsien metsänkäyttöilmoitukset ja tiedot kemeratöistä. Kuviomuotoisia metsävaratietoja saa Metsäkeskuksesta pyydettäessä.

Sen sijaan henkilötiedoiksi katsottavat tiedot, kuten metsänomistajan nimi- tai yhteystiedot ja tilarajat, eivät tule avoimiksi. Niiden käsittely perustuu jatkossakin henkilötietolakiin.

”Avoin metsätieto edistää metsätalouden digitaalisuutta ja mahdollistaa uuden liiketoiminnan kehittämisen. Tietojen avaamisella voidaan parantaa hakkuiden suunnittelua ja vaikuttaa kemerahakemusten laatuun”, metsäjohtaja Anna Rakemaa Metsäkeskuksesta sanoo.

Uuden lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut