Selvitysmies: Lakiuudistukset ovat onnistuneet

Suurimpia haasteita yksityismetsätaloudessa ovat metsänhoitorästit ja metsävaratiedon laatu, selvitysmies Paavo Pelkonen arvioi.

Metsänhoitoyhdistyksiä, metsäkeskusta ja metsätietojärjestelmiä koskevat lakiuudistukset ovat onnistuneita, selvitysmies Paavo Pelkonen arvioi. Uudistuksissa muun muassa poistettiin pakollinen metsänhoitomaksu ja muutettiin metsäkeskus valtakunnalliseksi edistämisorganisaatioksi.

Pelkosen mukaan metsänhoitoyhdistykset ovat olleet lakimuutoksen jälkeen entistä aktiivisempia puumarkkinoilla. Palvelumarkkinoiden kilpailu ja metsänomistajien valinnanvapaus ovat lisääntyneet. Myös puumarkkinat ovat toimineet hyvin.

Metsäkeskuksen toiminta on tehostunut ja sen toiminnan vaikuttavuus on lisääntynyt. Metsäkeskus voisi silti edelleen parantaa vaikuttavuuttaan, jos se lisäisi yhteistyötä palveluiden toteuttajien kanssa, Pelkonen arvioi.

Parannettavaakin löytyi

Suurin haaste yksityismetsätaloudessa on metsänhoitorästien kasvu. Myös ensiharvennusten kannattavuus on heikentynyt huolestuttavasti. Tilanteen korjaaminen vaatii uudenlaisia palveluita ja neuvontaa, Pelkonen katsoo.

Kehittämistä on myös metsävaratiedon laadussa ja ajantasaisuudessa. Tähän tarvittaisiin lisää resursseja, selvitysmies vaatii.

”Pelkosen listaamat kehittämiskohteet ovat hyviä. Meillä ei ole varaa epäonnistua metsävaratiedon kehittämisessä ja hyödyntämisessä”, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kommentoi selvitysmiehen raporttia.

Paavo Pelkosen selvitys perustui aineistoselvityksiin sekä haastatteluihin.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut