Nanosellu mullistaa pakkaamisen

Nanoteknologian professori Maria Strömmen mukaan ratkaisut maapallon ongelmiin löytyvät mikroskooppisesta maailmasta.

”Olen varma, että nanoteknologialla on mullistava vaikutus yhteiskuntaan, teollisuuteen ja koko elämään”, sanoi alan professori Maria Strömme Uppsalan yliopistosta puhuessaan tänään PulPaper-tapahtumassa Helsingissä.

Strömme on itse ollut mukana kehittelemässä mm. kierrätettävää ja erittäin nopeasti latautuvaa patteria, joka on valmistettu selluloosasta ja biomuovista. Sen avulla on mahdollista korvata harvinaisia maametalleja.

Nanotekniikalla erialisista materiaaleista voidaan valmistaa nanometrin mittakaavassa rakenteita, joilla on aivan uudenlaisia ominaisuuksia.

”Nanoteknologian maailmassa ihmisen solu on valtava”, havainnollisti Strömme kokoluokkaa.

Maria Strömme

Hänen mukaansa on vallankumouksellista, että emme enää ole sen armoilla, mitä ominaisuuksia luonto on antanut materiaaleille. Ihminen voi muokata niitä.

Esimerkiksi selluloosa saadaan muistuttamaan muovia ja lisäksi siihen voidaan tuoda myös muita ominaisuuksia, mikä tulee mullistamaan pakkaamisen.

Myös lääketieteessä on nanoteknologialla saatu aikaan yllättäviä tuloksia. Esimerkiksi katkenneita hermoratoja on saatu korjattua.

”Tulevaisuudessa voimme tuottaa itse omat varaosamme”, Strömme ennusti. Muun muassa lonkkaleikkaukset jäisivät silloin historiaan.

Keskiviikkona alkanut PulPaper-tapahtuman järjestää neljän vuoden välein Puunjalostusinsinöörit yhdessä Messukeskuksen kanssa. Tämänkertaiseen tapahtumaan on ilmoittautunut lähes 500 näytteilleasettajaa, mikä on huomattavasti enemmän kuin edellisellä kerralla.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat