Opinnäyte: Työolot ajavat metsänkoneenkuljettajia alalta

Nuorista on alalta lähtenyt tai sitä harkitsee 69 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista.

Metsäkoneenkuljettajien alalta lähtemisen merkittävimpiä syitä ovat huono palkkaus, pitkät työmatkat, työn kausivaihtelut, työn alhainen arvostus metsäalan ulkopuolella ja paine tehdä ylitöitä. Tämä ilmenee Kalle Minkkisen ammattikorkeakoulun opinnäytetyöstä.

Myös huoli henkilökohtaisesta terveydestä tulevaisuudessa nousi esille. Nuorten alasta luopuneiden tai sitä harkitsevien vastaajien osuus oli peräti 69 prosenttia.

”Nuoret metsäkoneenkuljettajat ansaitsevat mahdollisuuden perheen ja mielekkään arkielämän rakentamiseen. Tärkeää on myös, että koneyritysten kulurakenne mahdollistaa uusien kuljettajien rauhallisen sisään ajamisen yrityksissä”, Minkkinen toteaa.

Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena Metsäkoneenkuljettajat-Facebook-ryhmässä, jossa on noin 11 000 jäsentä. Vastauksia saatiin 163.

Kommentit (1)

 1. ”Myös huoli henkilökohtaisesta terveydestä tulevaisuudessa nousi esille.”

  Metsäkoneenkuljettajalle sälytetään koneen säätöön, huoltoon ja korjaukseen liittyvien tehtävien lisäksi harvennuksilla puuvalinnan, tiheyden eli metsikön koko kasvatustulevaisuuden valinta.
  Yhtäällä on urakoiva firma, toisaalla puut ostava firma ja kolmantena metsän omistaja. Jokainen katsoo asioita eri kantilta ja haluaa vähän eri asioita. Ei ihme, että stressiä kuskille pukkaa.

  Kaiken lisäksi kuljettajien työergonomia on surkea.
  Siksi suurimmalla osalla selät ovat romuina jo alle 20 v työskentelyn jälkeen. Tavallisen istuimen vänkäämässä tavallisessa 90/90 istunnalla (käytännössä aina selkä pyöreänä) alaselän ranka on varmasti muussa kuin seisomaryhdissä, jolloin nivelatistusta tulee lisää joka päivä, mitä heilunta vielä pahentaa.

  Kuskien pitäisi ehdottomasti istua keskiraollisilla satulatuoleilla jalat tuolin sivuilla ”vakaajina”, joissa on pieni keinunivel alaselän liikeiden aktivoimiseksi hyvä ryhdin lisäksi.

  Valitettavasti jämähtänyt metsäala ei saa tätäkään aikaiseksi.

  Hakkuukoneisiin pitäisi pikimmiten saada myös automattinen jäävän puuston tiheystutka ja kourakasojen mm. lumen alta löytämiseen automaattinen paikkatietotekniikka.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat