Pohjois-Karjalan metsiin viritellään luomusertifiointia

Luomusertifiointi ei estä metsänhoitoa, mutta auttaa keruutuotteiden markkinointia.

Luonnonvarakeskuksen ja Suomen metsäkeskuksen uudessa hankkeessa pyritään edistämään itäsuomalaisten luonnontuoteyritysten kasvua. Osana hanketta käynnistetään työ Pohjois-Karjalan metsien luomusertifioimiseksi eli muuttamiseksi luomukeruualueiksi.

”Vaikka Pohjois-Karjalassa toimii Suomen suurimpia luonnontuoteyrityksiä, joiden tuotteista pääosa menee vientiin, ei Pohjois-Karjalan alueella ole vielä toteutettu metsien luomusertifiointia. Alueen metsistä olisi sertifioitavissa jopa 1,5 miljoonaa hehtaaria”, toteaa hankkeen vastuututkija Henri Vanhanen Lukesta.

Suomessa on luomusertifioitu jo 12,2 miljoonaa hehtaaria metsää. Ne sijoittuvat pääosin Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntiin.

Kiinnostaisiko luomulankku?

Lisäksi hankkeessa kartoitetaan mahdollisuuksia hyödyntää luomusertifiointia rakennuspuumarkkinoilla.

”Jos luomutukkipuulle saadaan rakennettua käytännössä toimiva malli, voidaan aikaansaada merkittäväkin imagotekijä suomalaiselle metsä- ja puualalle. Markkinoilla tämä voi tuoda puuntuottajille ja pk-yrityksille arvonlisää heidän tuotteilleen”, toteaa professori Erkki Verkasalo Lukesta.

Toistaiseksi yksikään toimija ei Verkasalon mukaan ole toteuttanut luomusertifiointia puutavaralle tai puutuotteille, sen sijaan joulukuusen viljelyssä sertifiointia jo hyödynnetään.

Ei vaikuta metsien käsittelyyn

Kun metsät on luomusertifioitu, niiltä kerättävät marjat, sienet, kasvit ja erikoiskeruutuotteet voidaan markkinoida luomuna. Vientimarkkinoilla tällä on iso merkitys.

Maanomistaja voi hoitaa luomusertifioitua tilaansa haluamallaan tavalla. Hänen on kuitenkin ilmoitettava metsätöistä, jotka rajaavat käsitellyn alueen pois luomusta kolmen vuoden määräajaksi. Tällaisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi lannoittaminen muilla kuin luomussa sallituilla lannoitteilla, kemiallinen heinäntorjunta ja kantokäsittely urealiuoksella.

Kommentit (1)

  1. ”Suomessa on luomusertifioitu jo 12,2 miljoonaa hehtaaria metsää. Ne sijoittuvat pääosin Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntiin.”

    Mistähän yllä olevan uutisen tieto luomusertifioitujen metsien määrästä on peräisin? Ei voine pitää paikkaansa. Vastaisi nimittäin koko suomalaisten yksityismetsien pinta-alaa.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut