Pikaennakkotieto: Hakkuiden vähentyminen palautti maankäyttösektorin hiilinieluksi

4,5 miljoonan tonnin nettopäästöt vuonna 2022 kääntyivät viime vuonna 1,3 miljoonan tonnin nieluksi.

Metsien- ja maankäytön sektori oli viime vuonna jälleen hiilinielu. Tämä selviää Tilastokeskuksen pikaennakkotiedosta, jonka mukaan sektorin päästöjen ja poistumien summa oli 1,3 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia nielun puolella.

Toisin sanoen eri varastoihin vuoden aikana sitoutuneen hiilen määrä ylitti päästöt 1,3 miljoonalla tonnilla. Vuotta aikaisemmin tämä ns. lulucf-sektori oli 4,5 miljoonan tonnin suuruinen päästölähde.

”Sektorin kääntymiseen nettopäästölähteestä nettonieluksi vaikuttivat ennakkotietojen mukaan edellisvuodesta noin yhdeksällä prosentilla pienentyneet hakkuumäärät”, yliaktuaari Sini Niinistö sanoo.

Metsämaa-maankäyttöluokan päästöjen ja poistumien summa eli nettonielu oli noin 11,7 miljoonaa tonnia eli noin 2,5-kertainen edellisvuoteen verrattuna.

Arvio siitä, oliko sektori viime vuonna nettonielu vai päästölähde, tarkentuu kasvihuonekaasut-tilaston seuraavassa julkistuksessa. Silloin laskentaan saadaan päivitettyä tietoa pinta-aloista, puustosta, hakkuista ja metsäteollisuuden kotimaisen puun käytöstä.

Vuoden 2023 päästö- ja poistumatiedot on laskettu pikaennakossa karkeammalla tasolla ja menetelmillä kuin sitä edeltävien vuosien tiedot. Ne tarkentuvat, kun kaikki laskennassa käytettävät tiedot valmistuvat.

Kasvihuonekaasut-tilaston ennakkotiedot julkaistaan joulukuussa 2024 ja viralliset tiedot maaliskuussa 2025.

Kommentit (1)

  1. Erityisen positiivista on se että YLE uutisoi tästä ja päästöjen vähentämisestä. Ei haittaa edes se, että jutussa ilmastopaneelin puheenjohtaja Seppälä kutsuu turvetta fossiiliseksi.

    Hesarista en löytänyt mitään.

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut

Kuvat