PTT:n ennuste: Tukkien kysyntä ja hinnat laskevat

Sellun kysyntä pitää yllä kuitupuukauppaa.

Koronavirus vaikuttaa puukauppoihin ja korjuuseen tänä vuonna, Pellervon taloustutkimus PTT arvioi. Se, kuinka suuri vaikutus on, riippuu miten pitkään poikkeusolot jatkuvat. Niinpä tarkkojen ennusteiden laatiminen on mahdotonta, PTT toteaa. Tutkimuslaitos ei tällä kertaa julkaise kevään suhdannekatsauksessaan lainkaan ennustelukuja.

Puukaupoissa vaikutus näyttää kaksijakoiselta. Sahatavaralla on heikko kysyntä rakentamisen pysähdyttyä Euroopassa, joten tukkileimikoiden kysyntä hiipuu. Myös tukkien hinnat laskevat. Sen sijaan pehmopaperin käyttö maailmalla on kasvanut, mikä lisää sellun kysyntää. Se taas ylläpitää kuitupuun kauppoja. Vahvan kysynnän takia kuitupuun hintaan ei kohdistu suurta laskupainetta, PTT arvioi.

Metsänomistajien bruttokantorahatulot kuitenkin laskevat tänä vuonna puukauppamäärien laskiessa sekä kauppojen painottuessa harvennuksiin.

PTT korostaa, että koronaviruksen vaikutukset ovat metsätaloudessa pienemmät kuin muilla aloilla. Tukki- ja kuitupuun kauppa- ja hintakehitys olisivat eriytyneet tänä vuonna ilman virustakin.

Tilanteen voi odottaa normalisoituvan ensi vuonna. Puukaupoissa elpyminen näkyy nopeammin kuin kuin tuotannon tai viennin luvuissa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut