Puuston tilavuus kasvanut – puolet on mäntyä

Vuotuinen keskikasvu hehtaarilla on 5,2 kuutiota hehtaarilla, Luonnonvarakeskuksesta kerrotaan.

Puuston tilavuus metsä- ja kitumaalla on noussut 2,5 miljardiin kuutioon uusimpien metsävaratietojen mukaan. Se on 120 miljoonaa kuutiota enemmän kuin viisi vuotta sitten tehdyssä inventoinnissa, Luonnonvarakeskuksesta kerrotaan.

Tilavuudesta puolet on mäntyä, 30 prosenttia kuusta ja loput 20 prosenttia lehtipuuta. Puuston tilavuudesta 64 prosenttia sijaitsee yksityisomistajien metsissä ja valtion metsissä 21 prosenttia.

”Puuston kasvu metsä- ja kitumaalla on 108 miljoonaa kuutiometriä vuodessa, josta 95 prosenttia sijaitsee puuntuotantoon käytettävissä olevalla maalla”, sanoo tutkija Kari T. Korhonen Lukesta.

Vuotuinen keskikasvu metsämaalla on koko maassa 5,2 kuutiometriä hehtaarilla. Suurin keskikasvu on Kanta-Hämeessä (8,3 kuutiometriä hehtaarilla) ja Päijät-Hämeessä (8,2 kuutiometriä hehtaarilla), pienin Lapissa (2,3 kuutiometriä).

Kommentit (3)

  1. Scientist

    Onko kasvu siis nykyisin jo yli 120 milj m3 vai tämä mainittu 108 milj m3. Artikkeli antaa ristiriitaisen tiedon. Onko kasvu lisääntynyt todella 120/5 milj m3 vuodessa viimeisen viiden vuoden aikana.

  2. Artikkelin tietojen perusteella kasvu on 108 milj m3. Puuston tilavuuden kasvu 120 milj. m3 on summa vuotuisista kasvuista – vuotuiset poistumat.
    Tästä laskelmasta puuttuu tuo vuotuinen poistuma, mutta sen tämän perusteella voi arvioida olleen 70 milj m3/ vuosi sisältäen hakkuut ja muun poistuman.

  3. Eikö tuon vuotuisen poistauman pitäisi olla keskimäärin 108-120/5=84 milj.m3/v

Metsänomistus Metsänomistus