Rajoja raotetaan kriittisten kausitöiden tekijöille

Maatalous- ja metsäala on saamassa 1 500 työntekijää ulkomailta.

Koronaviruksen aiheuttama rajojen sulkeminen uhkaa haitata vakavasti myös metsätalouden kausityöntekijöistä riippuvaisten kevään töiden suorittamista. Hallitus linjasi eilen ehtoja, jolla työvoimapulaa voitaisiin helpottaa edes vähän.

Ensi vaiheessa ministeriö ryhtyy valmistelemaan 1 500 ulkomaisen työntekijän vastaanottamista maa- ja metsätalouden huoltovarmuutta tukemaan. Metsäalan kriittisiä tehtäviä ovat istutus- ja kylvötehtävät sekä metsätaimitarhoilla tehtävä työ.

”Saapuville työntekijöille toimitetaan koronaan liittyvät turvaohjeet etukäteen. Kaikki maahan tulevat työntekijät ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Työnantajien vastuulla on järjestää kuljetukset saapumispaikasta karanteenipaikkaan”, työ- ja elinkeinoministeriö tiedottaa.

Työnantajien on perusteltava erillisellä lomakkeella, että kyseinen työtehtävä on huoltovarmuuden tai toimialan kannalta välttämätön. Varsinaisen maahantuloluvan myöntää maahanmuuttovirasto. Myös muiden maahantulon edellytysten tulee täyttyä.

”Nämä kausityöntekijät ovat pitkään hoitaneet kasvukauden käynnistämiseen vaadittavat työt ja varmistaneet, että tilalle keväällä ja myöhemmin kasvukaudella tulevien vähemmän kokeneiden työntekijöiden on turvallista työskennellä tehtävissään”, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) perustelee Twitterissä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito