Sota söi Ponssen tulosta, silti ”kohtuullisen hyvä suoritus”

Metsäkonekonsernin liikevaihto kasvoi, mutta tulos heikkeni ja rahavirta oli miinuksella.

Metsäkonevalmistaja Ponsse kasvatti liikevaihtoaan viime vuonna. Liikevaihto nousi 755 miljoonaan euroon, mikä on liki neljänneksen enemmän kuin edellisvuonna. Sen sijaan liikevoitto laski seitsemän prosenttia 47 miljoonaan euroon. Liiketoiminnan rahavirta oli 18 miljoonaa euroa miinuksella.

Kannattavuutta söivät Venäjän hyökkäyssota ja sitä kautta Venäjän liiketoimintojen päättyminen, osien ja komponenttien saatavuusongelmat, raju inflaatio ja Brasilian tytäryhtiön haasteet.

Etenkin Venäjän liiketoiminnoista luopuminen oli monella tavalla kivuliasta, joskin päätös oli oikea ja ainoa mahdollinen, Ponsselta todetaan. Maa oli vuonna 2021 kasvanut maailman suurimmaksi tavaralajimenetelmän metsäkonemarkkinaksi ja oli myös Ponssen suurin vientimarkkina. Venäjän liiketoiminnot edustivat viidennestä konsernin liikevaihdosta ja kolmannesta liikevoitosta. EU-pakotteet ja länsimaisten yhtiöiden vetäytyminen jäädyttivät Venäjän metsäkonemarkkinan kuitenkin nopeasti. Ponsse myi Venäjän tytäryhtiönsä kesäkuussa.

”Ponssen suoritus äärimmäisen vaikeassa maailmantilanteessa oli kohtuullisen hyvä. Pystyimme liikevaihdon osalta korvaamaan Venäjän tytäryhtiön menetyksen”, konsernin toimitusjohtaja Juho Nummela arvioi tiedotteessa.

Lisää aiheesta: 19 000. Ponsse luovutettiin, juhlakone pääsee heti tositoimiin Skotlannissa

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Keskustelut