Suosimulaattorista työkalu metsätalouden vesiensuojeluun

Ohjelmistolla voidaan laskea metsikkökuvioittain, missä kunnostusojitus on taloudellisesti kannattavaa ja missä ei.

Itä-Suomen yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen kehittämää Suosimulaattori-ohjelmistoa ryhdytään kokeilemaan käytännössä Kiimingissä, Jäälinjärven valuma-alueella. Tavoitteena on edistää metsätalouden vesiensuojelua.

Suosimulaattorilla voidaan laskea metsikkökuvioittain, missä kunnostusojitus on taloudellisesti kannattavaa ja missä ei. Lisäksi ohjelmiston avulla voidaan selvittää, mikä ojien syvyys riittää pitämään pohjaveden pinnan sopivalla tasolla puuston kasvun kannalta.

Metsikkökuviokohtaiset tulokset luovutetaan metsänomistajille maksutta ja ovat koko metsäalan hyödynnettävissä kunnostusojitusten suunnittelussa metsänomistajan suostumuksella.

Selvitys antaa metsänomistajalle suosituksen, mitä omissa turvemaiden metsissä kannattaa tehdä, mutta se ei velvoita metsänomistajia. Hankkeen tuloksista järjestetään syksyllä alueen maanomistajille tiedotustilaisuus.

Hanke toteutetaan Itä-Suomen yliopiston, Luonnonvarakeskuksen, Kiimingin-Jäälin vesienhoitoyhdistyksen, MTK:n ja Metsänhoitoyhdistyksen yhteistyönä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito