Tukesilta tylyt tulokset halkomakoneista

Eniten ongelmia löytyi halvoista kuluttajille suunnatuista koneista.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvitti viime vuonna halkomakoneiden turvallisuutta testauttamalla kuusi konetta. Neljässä koneessa todettiin turvallisuuspuutteita, joiden perusteella ne poistettiin markkinoilta. Myynnistä poistettiin Timco pikahalkomakone 7 tn, Timco HLS-8tn puunhalkaisukone, Axa puunhalkaisukone 7 tn ja Woodtec XW125 puunhalkaisukone.

”Isoimmat puutteet olivat niin sanottujen pikahalkaisukoneiden halkaisualueen suojauksessa ja koneiden toiminnassa ylipäätään. Konetyyppi on puoliautomaattinen kone, jolle on omat vaatimuksensa halkaisualueen suojauksen osalta. Tätä eivät useimmat valmistajat olleet huomioineet, vaan suojaustyypiksi oli valittu vääriä, tuotteeseen sopimattomia ratkaisuja, jotka eivät kaiken lisäksi toimineet standardin vaatimalla tavalla”, sanoo ylitarkastaja Kimmo Hakala Tukesista.

Klapikoneiden pitää täyttää koneiden turvallisuudesta annetun asetuksen (400/2008, ns. koneasetus) vaatimukset. Lisäksi klapikoneita koskee yhdenmukaistettu eurooppalainen standardi SFS-EN 609-1:2017, joka on uusittu vuonna 2017.

Tukesin mukaan klapikoneita käytettäessä tapahtuu vuosittain useita vakavia onnettomuuksia. Pahimmissa tapauksissa sormi tai käsi leikkautuu irti. Koneita on käytetty monissa tapauksissa käyttöohjeiden vastaisesti jopa niin, että lapsi on ollut koneen käyttäjänä tai apurina.

Yli puolet EU:n klapikoneista vaatimusten vastaisia

Tukes osallistui viime vuonna myös EU-projektiin, jossa selvitettiin klapikoneiden turvallisuutta ja erityisesti sitä, miten päivitettyä standardia on alettu noudattaa. EU-projektissa tarkastettiin 131 klapikonetta, joista 71 (54 %) oli vaatimusten vastaisia. Erityisesti halvemmissa kuluttajille suunnatuissa koneissa oli muita enemmän puutteita. Yhteensä 15 konetta sai myyntikiellon, 18 määrättiin poistettavaksi markkinoilta ja 68 koneelle määrättiin korjaavia toimenpiteitä.

”Perusongelmana on, että kaikki valmistajat eivät noudata standardia, vaikka väittäisivät tuotedokumenteissaan, että tuote täyttää standardin vaatimukset. Maahantuoja tekee ostopäätöksen osin dokumenttien perusteella ja uskoo tilaavansa standardin mukaisen koneen”, Hakala sanoo.

Valmistaja, maahantuoja ja jakelija vastaavat turvallisuudesta

Tukesin mukaan suuri osa suomalaisista (78 %) luulee, että viranomaiset tarkastavat koneita ennakkoon. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Koneiden turvallisuudesta vastaavat valmistaja, maahantuoja sekä jakelija.

Tukes valvoo kuluttajakäyttöön tarkoitettujen koneiden turvallisuutta. Ammattikäytössä valvonnasta vastaavat työsuojeluviranomaiset. Valvonta on riskiperusteista ja sitä toteutetaan esimerkiksi projekteina. Viranomainen ei itse testaa tuotteita, vaan testaukset hankitaan testauslaboratorioilta.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat