UPM:n toimihenkilöiden luottamushenkilöt: Olemme tulleet petetyiksi

Avoimessa kirjeessä vaaditaan, että yhtiö käy toimihenkilöiden tes-neuvottelut Ammattiliitto Pron kanssa.

UPM:n toimihenkilöitä edustavat lähes 40 luottamushenkilöä ovat julkaisseet avoimen kirjeen, jossa he vaativat yhtiötä käymään työehtosopimusneuvottelut toimihenkilöitä edustavan Ammattiliitto Pron kanssa.

UPM ilmoitti viime vuoden lopulla irtautuvansa työmarkkinatoiminnasta. Tämän vuoden helmikuussa yhtiö kertoi, ettei se neuvottele enää toimihenkilöiden työehdoista, vaan ne määritellään samalla tavalla kuin ylemmillä toimihenkilöillä, ”eli sanellaan yksipuolisesti työnantajan toimesta”, kirjeessä todetaan.

Aiemmin oli kuitenkin annettu ymmärtää, että toimihenkilöiden työehdoista sovitaan yritystasolla. Samoin oli luvattu, että henkilöstöä kuullaan ehdoista sovittaessa, luottamushenkilöt kertovat.

Nyt he katsovat tulleensa työnantajan toimesta petetyiksi.

”Emme enää tiedä, mihin voimme luottaa. Tämä tilanne johtaa jatkuessaan epäluottamukseen, joka ei voi olla vaikuttamatta työmotivaatioon eikä työhyvinvointiin, mikä ei ole kenenkään eduksi”, kirjeessä todetaan.

Luottamushenkilöt epäilevät, onko tällainen toiminta yhtiön arvojen mukaista. He muistuttavat myös, että oikeus työehtosopimusneuvotteluihin kuuluu Euroopan ihmisoikeussopimuksen turvaaman yhdistymisvapauden piiriin. He vaativatkin yhtiötä kunnioittamaan arvojaan ja noudattamaan kansainvälisiä sopimuksia.

”Näin ei voi toimia ilman seuraamuksia”

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malisen mukaan UPM uhkaa toimillaan tuhota henkilöstön luottamuksen.

”Vastuullinen työnantaja ei voi toimia näin ilman seuraamuksia. Miten työnantaja voi nykyaikana tavoitella paluuta sanelupolitiikkaan ja halveksia sopimusyhteiskuntaa, joka on luonut vahvan perustan myös tämän yrityksen menestykselle?”, Malinen sanoo.

Hänen mukaansa UPM:n kieltäytyminen kollektiivisesta sopimisesta on herättänyt kansainvälistä huomiota.

”Globaalina toimijana yrityksen tulisi ottaa huomioon, että sijoittajien ja asiakkaiden luottamus yritykseen on vaakalaudalla, ellei se pysty osoittamaan kansainvälisten sitoumustensa edellyttämää vastuullisuutta”, Malinen toteaa.

Kommentit (1)

  1. Koskee kaiketi puunostajiakin. He ovat rajapinnassa puun myyjien ja työnantajansa välissä. Tavallaan firman keihäänkärki. Heidän työstään riippuu paljolti millaista puuta ja mihin hintaan firma saa. Tunnen muutaman kymmeniä vuosia UPM:n palveluksessa olleen puun ostajan. Heille on kertynyt vuosien aikana luottomyyjiä, jotka haluavat asioida vain tuntemansa ostajan kanssa. Eräs tällaisen eläköityneen ostajan tilalle tullut uusi ostaja kertoi, että kyllä oli vaikeaa päästä tutuiksi myyjien kanssa.
    Työnantajana arvostaisin puun ostajiani niin, etten alkaisi temppuilla heidän kanssaan. Riskinähän on, että heitä siirtyy sellaisten kilpailijoiden tai yhdistysten palvelukseen, jotka arvostavat paremmin henkilökuntaansa.
    Ylemmät toimihenkilöt voivat tietysti sopia palkkansa miten haluavat. Eivät he todellisuudessa ole firmalle niin arvokkaita kuin kymmeniä vuosia toiminut puunostaja laajoine puunmyyjätuttavuuksineen.

Puukauppa Puukauppa