Ureapula uhkaa juurikäävän torjuntaa

Ministeriössä harkitaan jo torjuntavelvoitteen keventämistä.

Valtaosa juurikääpätorjunnan kantokäsittelystä on tehty Venäjältä tuodulla urealla, jonka tuonti on pysähtynyt. Muista lähteistä saatavan urean hinta on kolminkertaistunut.

”Sotatilanne on pysäyttänyt kokonaan aiemmat luotettavat tuontikanavat niin kantosuojaraaka-aineen kuin myös moottoriurean osalta. Uusia toimituskanavia haemme jatkuvasti”, JL-Tuotteet Oy:n kaupallinen johtaja Jyri-Jukka Ääri toteaa. Yritys valmistaa ja myy ureapohjaista kantokäsittelyainetta.

”Tällä hetkellä varastossamme ei ole yhtään erää toimitusvalmiina. Viimeinen edellisen vuoden toimituserä lähti asiakkaalle maaliskuun puolivälissä.”

Torjunta-ajan lyhentäminen mahdollista

Urean vaihtoehto on biologinen käsittely harmaaorvakka-valmisteella, mutta vähintään 90 prosenttia kantokäsittelystä on tehty urealla.

”Korvaavien tuotteiden löytäminen täysimääräisesti voi olla vaikeaa lyhyellä aikavälillä”, neuvotteleva virkamies Tatu Torniainen maa- ja metsätalousministeriöstä sanoo.

Ministeriössä mietitäänkin varautumista tilanteeseen, että torjunta-ainetta ei saada riittävästi.

”Se voi tarkoittaa käsittelyn aikavaatimusten tilapäistä lieventämistä. Eri vaihtoehdot ovat harkinnassa.”

Toimenpiteet liittyvät urean saatavuuteen eikä lievennyksiin päädytä pelkästään kustannusnousun vuoksi.

”Tavoite on, että mahdolliset toimet eivät tarpeettomasti lisää metsien terveyteen liittyviä riskejä.”

Juurikääpää on torjuttava toukokuun alun ja marraskuun lopun välisenä aikana suunnilleen Kemi–Kuhmo-linjalle yltävällä riskialueella. Kivennäismaalla torjuntavelvoite laukeaa, jos havupuustoa on vähintään puolet puuston tilavuudesta.

Turvemaita velvoite koskee, jos yli puolet puustosta on kuusta. Torjuntavelvoite koskee sekä harvennuksia että päätehakkuita.

Kommentit (1)

  1. Panu

    Kantokäsittelykausi alkaa pian ja jos harmaaorvakkaa ei ole saatavilla tarpeeksi niin ainoa järkevä vaihtoehto MO:lle on siirtää hakkuut talveen. Voi olla, että tulemme näkemään kovia puukauppatarjouksia ehdolla, että kesähakkuussa kantokäsittelyä ei tehdä.

    Ei voi kestää loputtoman kauan kasvattaa harmaaorvakkavalmisteen tuotantoa ja/tai aloittaa urean tuotanto Venäjän ulkopuolella.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat