Yhtiömuotoinen maa- ja metsätalous kiinnostaa

Yhtiömuotoinen maa- ja metsätalous on viisasta verosuunnittelua, MTK:n verojohtaja Timo Sipilä arvioi.

Suomessa maa- ja metsätalouden harjoittaminen yhtiömuodossa on toistaiseksi ollut harvinaista. Nyt kiinnostus osakeyhtiömuotoiseen toimintaan on kasvanut räjähdysmäisesti, MTK:n verojohtaja Timo Sipilä arvioi.

Asiaa vauhdittaa hallitusohjelman lupaus varainsiirtoveron poistamisesta tilanteissa, joissa liikkeen-, ammatin- tai maa- ja metsätaloudenharjoittaja siirtää omaisuutta henkilö- tai osakeyhtiöön yritysmuodon muutoksessa. Se poistaa ratkaisevan esteen monen tilan yhtiöittämiseltä, Sipilä katsoo.

Hänen mukaansa yhtiöittäminen on viisasta verosuunnittelua.

”Osakeyhtiön tuloveroprosentti on 20 tulon suuruudesta riippumatta, joten 80 prosenttia yhtiön tuloksesta jää yhtiön käyttöön, lainojen lyhennyksiin ja uusiin investointeihin sekä tietysti osingon maksuun. Luonnollisena henkilönä harjoitetun maatalouden osalta voi investointien hoitamiseen jäädä pahimmillaan vain 40 prosenttia maatalouden tulosta”, Sipilä totesi MTK:n seminaarissa maanantaina.

Yhtiöittämistä kannattaa tehdä asiantunteva analyysi ennen päätöksentekoa. Yhtiöittäminen edellyttää myös monen eri asian hallintaa, MTK tuleekin järjestämään tehokoulutusta asian tiimoilta.

Metsänomistus Metsänomistus