Yksityistierahoihin tulossa roima leikkaus, ”ensi vuonna moni hanke pysähtyy”

Tieyhdistys vaatii rahoituksen pitämistä nykyisellä tasolla.

Valtioneuvosto esittää ensi vuoden budjetissaan yksityisteille 8,5 miljoonaan euron avustusta. Se tarkoittaa yli 60 prosentin pudotusta kuluvan vuoden rahoituksesta, Tieyhdistys laskee.

Tänä vuonna yksityisteiden perusparannuksiin osoitettiin 13 miljoonaa euroa. Lisäksi tuli 10 miljoonaa euroa huoltovarmuuden ja puun saatavuuden varmistamiseen, eli yhteensä 23 miljoonaa euroa.

”Tämän vuoden 23 miljoonan euron taso on riittävä yksityisteiden korjausvelan pitämiseksi kurissa, kun huomioidaan siihen päälle tuleva tieosakkaiden omarahoitusosuudet”, Tieyhdistyksen toimitusjohtaja Simo Takalammi toteaa tiedotteessa.

Tieyhdistys vaatii yksityistieavustusten säilyttämistä vähintään noin 25 miljoonassa eurossa, joka on Liikenne 12 -suunnitelman mukainen taso. Nykyisen korjausvelan alentaminen edellyttäisi noin 40 miljoonan euron rahoitusta.

Moni hanke voi jäädä kesken

Takalammen mukaan ensi vuodesta tulee vaikea.

”Ensi vuonna tilanne tulee olemaan karmea ja moni suunniteltu hanke pysähtyy rahan puutteessa. Huonokuntoisille silloille joudutaan laittamaan tiukkoja painorajoituksia.”

Valtio avustaa yksityisteiden perusparannuksia 70 prosentin osuudella vuosina 2023–2025. Avustus korotettiin määräaikaisesti 50 prosentista 70 prosenttiin.

Tiekuntia on kannustettu korotuksen avulla peruskorjaamaan teitä ja siltoja. Nyt suunnitellut hankkeet uhkaavat jäävät kesken. Hankkeita on paljon valmistelussa ja ne jäävät suunnittelun asteelle, jos rahoitusta ei tule odotusten mukaisesti.

”Kyse on myös rakennusalan työllisyydestä. Teiden peruskorjaukset työllistävät lähes yksinomaan paikallisia ammattilaisia, joten vaikutus maakunnissa on suuri, mikäli kymmenien miljoonien hankkeet jäävät tekemättä”, sanoo yksityistieasiantuntija Teuvo Taura Suomen Tieyhdistyksestä.

Kommentit (1)

  1. Panu

    Leikata pitää, koska valtiolla ei ole rahaa.

    Mutta on nämä muutamat miljoonat aika näpertelyä jos vertaa vaikkapa valtionvelan korkoihin, jotka vuonna 2023 ovat arviolta 2,3 miljardia euroa. Syynä on se, että että virkamiehet päättivät negatiivisten korkojen vallitessa ottaa vaihtuvakorkoista lainaa vaikka koron olisi voinut lukita nollan tuntumaan kymmeniksi vuosiksi. Tai niinkuin Itävalta teki ja otti 16 miljardia lainaa 100 vuodeksi korolla 0,88%.

    Tämä nyt vaan esimerkkinä mittasuhteista ja siitä miten joihinkin suuntiin syydetään käsittättömiä määriä rahaa.

Metsänomistus Metsänomistus