Hehtaarihintaan tuhat euroa lisää – harvennusmetsien arvo noussut vauhdilla tila-arvioissa

Puun hinnannousu näkyy nyt tila-arvioissa, mutta kentällä kehityksen suunta on jo kääntynyt.

Puun hintojen nousu harvennushakkuilla näkyy myös tila-arvioissa. Hehtaari kasvatusmetsää on Etelä-Suomessa nyt noin tuhat euroa arvokkaampaa kuin vuosi sitten. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Puun hintojen nousu harvennushakkuilla näkyy myös tila-arvioissa. Hehtaari kasvatusmetsää on Etelä-Suomessa nyt noin tuhat euroa arvokkaampaa kuin vuosi sitten. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Puun kohonnut hinta näkyy konkreettisesti tuoreissa tila-arvioissa.”Tila-arvioissa käytetyt harvennuspuun hinnat ovat vuoden 2022 alusta nousseet kuidun osalta noin viisi euroa ja tukilla jopa kymmenen euroa kuutiolta”, kertoo metsäkiinteistöjä välittävä metsäasiantuntija Ossi Hannula Metsänhoitoyhdistys Päijänteestä.

Tila-arvioissa tämä tarkoittaa Etelä- ja Keski-Suomen metsissä harvennusmetsien hehtaarihintaan tyypillisesti noin tuhannen euron nousua. Hannulan mukaan yhdistyksen arvioissaan käyttämät puunhinnat perustuvat Luonnonvarakeskuksen tilastoihin ja omiin hintatilastoihin. Hinnat ovat puolen vuoden keskiarvoja.

Hannula huomauttaa, että juuri nyt tilanne metsäkiinteistömarkkinoilla on kaksijakoinen. Puun huippuhinnat nostavat tila-arvioiden loppusummia hieman jälkijunassa, mutta metsätilojen kysyntä on tänä vuonna hiipunut. Myös puunhinnat ovat kääntyneet kevään jälkeen laskuun.

”Tämä tilanne on tiedostettava ja otettava arvioinnissa sekä metsätilojen hintapyyntöjä määritettäessä huomioon.”

Maapohjan arvo noussut

Valtaosa metsäkiinteistöjen hinta-arvioista pohjautuu summa-arvomenetelmään. Tapio Oy päivittää vuosittain niin kutsutut summa-arvotaulukot, jotka määrittävät maapohjien ja taimikoiden arvon sekä niin kutsutun odotusarvon ja odotusarvokertoimen kasvatusmetsille.

”Odotusarvojen määrityksessä käytetään puunhintoina neljän vuoden keskiarvohintoja. Tänä kesänä päivitetyissä taulukoissa käytetään vuosien 2019–2022 hintoja. Siksi hintojen vaikutus odotusarvoihin on vielä varsin pieni”, kertoo metsätietoasiantuntija Juho Lammi Tapiosta.

Odotusarvoissa selvää nousua on lähinnä koivikoissa. Esimerkiksi 30-vuotiaan tuoreen kankaan rauduskoivikon odotusarvo pohjoisessa Savo-Karjalassa on noussut 2 280 eurosta 2 350 euroon.

Joissain tapauksissa odotusarvot ovat jopa laskeneet. Tähän vaikuttaa muun muassa odotettavissa olevien metsänhoitokustannusten merkittävä kallistuminen.

Suurimmat muutokset summa-arvotaulukoissa tulivat tänä vuonna maapohjien arvoon. Esimerkiksi Pirkanmaalla lehtomaisen kankaan hehtaariarvo nousi sadalla eurolla 880 euroon ja tuoreen kankaan arvo 70 eurolla 640 euroon.

Kommentit (1)

 1. Tärkeintä metsätilan myyjillä on ymmärtää, että metsätilan markkinahinta on oikein myytynä paljon korkeampi kuin metsätila-arvion metsätaloudellinen arvo.

  Asiaa havainnollistamaan muutama toteutunut kauppa, joissa näkyy metsätila-arvion metsätaloudellinen arvo ja toteutunut kauppahinta. Metsätila-arvion teon yhteydessä tulisi kertoa eri välitys yritysten nimiä, jotta myyntiä harkitsevat voisivat kysellä eri välittäjiltä markkinahinnasta ja esimerkiksi metsätilakaupan vastuuasioiden hallinnasta. Alla siis havainnollistusta markkinahinnasta, joissa Tuomo Liikanen (Suomen Metsätilakauppa LKV:ltä) ollut välittäjänä:

  N. 94,64 ha määräala, Kemijärvi 6/2023.
  Metsätaloudellinen arvo n. 128 841 euroa. Toteutunut markkinahinta 165 860 euroa (+ 28,7 % / + 37 019 euroa) metsätaloudellisesta arvosta. Toteutunut kuutiohinta 25,6 euroa/ m3.

  N. 37,5 ha kiinteistökokonaisuus, Tervola 5/2023.
  Metsätaloudellinen arvo n. 84000 euroa. Toteutunut kauppahinta 121210 euroa (+44 % / + 37210 euroa) metsätaloudellisesta arvosta. Toteutunut kuutiohinta 30,6 euroa/ m3.

  N. 112,2 ha määräala, Keminmaa 4/2023.
  Metsätaloudellinen arvo n. 375 503 euroa. Toteutunut markkinahinta 447 210 euroa (+19 % / + 71707 euroa) metsätaloudellisesta arvosta. Toteutunut kuutiohinta 30,7 euroa /m3.

  N. 132,1 ha metsätila, Rovaniemi 3/2023.
  Metsätaloudellinen arvo n. 160 522 euroa. Toteutunut markkinahinta 249 000 euroa (+ 55,1 % / + 88478 euroa) metsätaloudellisesta arvosta. Toteutunut kuutiohinta 32,2 euroa/ m3.

Metsänomistus Metsänomistus