Metsänomistajien firma tuo energiapuuta Saksasta

Tuonnin kerrotaan varmistavan energiapuun toimitusvarmuutta lämpölaitoksille. MTK ihmettelee tuontia.

Nyved toimittaa lämpölaitoksille haketta noin 300 000 kuutiota vuodessa. Siitä pieni osa on tuontia (Kuva: Seppo Samuli)
Nyved toimittaa lämpölaitoksille haketta noin 300 000 kuutiota vuodessa. Siitä pieni osa on tuontia (Kuva: Seppo Samuli)

Uudellamaalla toimivan Eteläisen Metsäreviirin omistama, puukauppaan erikoistunut Nyved Oy tuo puuta etelärannikon satamien kautta Suomeen. Puu tuodaan Saksasta Ruotsin kautta.

Metsäreviiri on osa MTK:n metsänomistajaorganisaatiota. Se toimii Uudenmaan ruotsinkielisen alueen metsänhoitoyhdistyksenä. Alueen metsänomistajat ovat reviirin jäseniä.

Nyvedin tuonti keskittyy energiapuuhun, jonka käsittelyä ja varastointia varten yhtiöllä on puutavaraterminaali Inkoon sataman alueella. Aiemmin yhtiön kerrotaan tuoneen myös tukkipuuta Suomeen, tätä yhtiön edustajat eivät kuitenkaan vahvista.

Nyvedin hallituksen puheenjohtaja Markus Johansson sanoo, että energiapuun tuonnin perusteena on varmistaa hakkeen toimitusvarmuus kaikissa olosuhteissa.

”Nyved tunnetaan luotettavana toimittajana, ja sellaisena haluamme myös pysyä. Meillä on toimitussopimuksia lukuisten lämpölaitosten kanssa. Tuonnilla turvataan toimitukset, kun omien jäsenien metsästä ei saada riittävästi puuta esimerkiksi huonojen korjuukelien vuoksi.”

Kaikkiaan Nyved toimittaa vuosittain noin 300 000 irtokuutiota haketta lämpölaitoksille. Tuontipuun osuus kokonaisuudesta on pieni.

”Energiapuuta on tuotu Saksan tuhoalueilta. Vaikka puulla ei Saksassa ole hintaa, logistiikkakustannukset nostavat hintaa Suomeen toimitettuna. Tuontihake ei ole kotimaista halvempaa.”

”Metsänomistajat eivät ole valittaneet”

Eteläisen Metsäreviirin puheenjohtaja, metsänomistaja Otto von Frenckell sanoo, etteivät alueen metsänomistajat ole valittaneet tuonnista.

Hän korostaa, että tuontipuu on yksi osa isoa kokonaisuutta, jolla turvataan reviirin jäsenten myymän puun kysyntä suhdanteista riippumatta.

”Samalla kun voimme energiapuun tuonnin avulla varmistaa energiapuun toimitusvarmuuden, pystymme varmistamaan jäsentemme puulle kysyntää kaikissa olosuhteissa. Jäsentemme puu ei jää tuontipuun vuoksi myymättä.”

Metsäreviiri korjaa ja toimittaa jalostukseen 80 prosenttia jäsentensä valtakirjakauppojen tuottamasta puusta. Vuosittain sen korjuumäärä on noin 650 000 kuutiota.

MTK:ssa ihmetellään

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola ei ymmärrä Nyvedin puun tuontia.

”Ei tuota voi positiivisesti kommentoida.”

Hänen mukaansa metsänomistajajärjestön tavoitteena on hyödyntää kotimaista puuta. Tuontiuutista hän pitää huonona myös järjestön imagon kannalta.

”Meillä on metsät täynnä energiapuuta. Metsänomistajajärjestön toimijoiden pitäisi keskittyä siihen, että energiapuuhuolto saadaan turvattua kotimaisista lähteistä.”

Kommentit (1)

  1. Jos määrä on niin vähäinen, voisi sen kai paljastaakin? Omat terminaalialueet satamissa ja jatkuva laivaliikenne kielivät kyllä merkittävistä määristä (vähintään tasoa 100.000 i-m3?/vuosi?). Tuontipuun osuus haketoimituskissa ei tunnu pieneltä vaikka näin yritetään mustaa valkoiseksi selittää. Jos ”jäsenien metsistä” ei tarpeeksi muka saada, olisi naapuriyhdistysten jäsenillä taatusti kotimaistakin tavaraa tarjolla. Kovassa hädässä voisi kai turvautua ensisijaisesti kotimaisiin ei-jäseniin ja organisaatioihin (sahat, energiapuufirmat). Ei kai Mhy tai sen omistama yhtiö voi millään keinoilla puolustella puun tuontia! Metsänomistajan etuako tässä muka ajetaan?

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut