Fuusiot jatkuvat tänäkin vuonna – Tavoitteena maakunnan kokoiset yhdistykset

Metsänhoitoyhdistykset ovat yhdistäneet voimiaan varsinkin Itä-Suomessa.

Alkaneena vuonna metsänhoitoyhdistysten määrä pienenee ainakin neljällä.  (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Alkaneena vuonna metsänhoitoyhdistysten määrä pienenee ainakin neljällä. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Metsänhoitoyhdistysten määrä on pienentynyt viime vuosina vauhdilla. Pienet yhdistykset ovat yhdistyneet tai sulautuneet isompiin. Alkaneena vuonna metsänhoitoyhdistysten määrä pienenee ainakin neljällä, kun Itä-Lapin, Kittilän, Sallan, Sodankylän ja Rovaniemen yhdistykset yhdistyvät Metsä-Lapin metsänhoitoyhdistykseksi.

Metsänhoitoyhdistykset ovat sulautuneet toisiinsa varsinkin Itä-Suomessa. Esimerkiksi nykyisen Etelä-Savon metsänhoitoyhdistyksen alueella toimi vielä 30 vuotta sitten 25 erillistä yhdistystä, kertoo MTK:n kenttäjohtaja Timo Leskinen.

”Metsänhoitoyhdistysten yhdistymiset ovat menneet eri puolilla Suomea eri rytmissä. Ripeimmin yhdistymiset lähtivät liikkeelle Itä- ja Etelä-Suomessa. Pieniä yhdistyksiä löytyy edelleen varsinkin Lounais-Suomesta ja Oulun seudulta”, hän sanoo.

Ensimmäiset metsänhoitoyhdistykset perustettiin yli sata vuotta sitten. Varsinkin aluksi tavoitteena oli tarjota metsänomistajille metsänhoidollisia neuvoja. Nykyisin pääpaino on erilaisten metsänhoitopalvelujen tarjoamisessa.

Suurimmillaan metsänhoitoyhdistysten määrä oli 1960-luvun puolivälissä. Yhdistyksiä oli silloin 388. Vielä vuonna 1989 yhdistyksiä oli 370, mutta sen jälkeen niiden määrä alkoi laskea. Vuoden 2024 alussa yhdistyksiä on 52.

”Tavoitteena ovat kokoluokaltaan maakunnan kokoiset yhdistykset. Suurempi yhdistys pystyy toimimaan tehokkaasti ja tarjoamaan monipuolisemman palveluvalikoiman”, Leskinen sanoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito