Keskustelut Puukauppa 2021 Metsä Group tulos ja ylijäämän jako

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 185)
  • 2021 Metsä Group tulos ja ylijäämän jako

    Vuden 2021 vertailukelpoinen liiketulos 914 miljoonaa euroa, vs. v. 2020 368 miljoonaa. Liikevaihto kasvoi n. 1000 miljoonaa.

    Sijoitetun pääoman tuotto 16,2% (7,1%).

    Kassavirta 1023 miljoonaa euroa (667)

    Erinomaiset kasvutulokset, joiden pohjalta hallitus esittää sääntömääräiselle peruspääomalle maksettavaksi korkoa 6% (v. 2020 myös 6%). Lisäosuuspääoma A:lle esitetää 5% (5%) ja B:lle 1% (1%). Lisäksi ehdotetaan neljän viimeisen tilikauden puunvastaanoton perusteella 0,15 eur/m3 ylijäämäpalautusta.

    Ehdotettu voitonjako olisi noin 80 miljoonaa euroa (66).

    Ylijäämää palautetaan, mutta miksi palautus on samalla tasolla kuin edellisenä vuonna vaikka tulokset huimasti korkeammat?

  • Tolopainen

    Jokainen tekee kuten tekee, mutta turha väittää, että sahat maksaisivat puusta keskimäärin enemmän. Ne elävät kuitupuuyhtiöiden siivellä.

    Visakallo Visakallo

    Näinhän se osapuilleen minullakin menee, kuten pihkatappi tuossa edellä kirjoitti. Joskus on päästy MG:n kanssa kauppoihin, joskus taas ei. Eihän siinä mitään ihmeellistä ole. Täällä otetaan keskikoulumatematiikalla se kauppasumma ja se kymppi heti käteen, ja sen jälkeen aletaan sijoittaa. Hyviä kohteita kun löytyy niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina. Kympistä on tullut kaksi- tai kolmekymppiä, tai sitten kuusikymppiä. Eihän siinäkään mitään ihmeellistä ole.

    Panu Panu

    Samassa Viesti-lehden artikkelissa muuten kerrotaan, että puunmyynnistä palkitsemisesta tulee pysyvä käytäntö voitonjaon yhteydessä. Tänä vuonna se oli 15s/m3 viimeisesn 4 vuoden aikana myydyistä puista. Tämä tekee siis sen mainitun 0,6€/m3 neljän vuoden aikana jos pysytään tuossa 15 sentissä. Ei paljon mutta taas yksi lisä nykyisten lisien ja bonusten päälle. En yllättyisi jos tätä palkkiota jatkossa nostettaisiin osuuskorkojen kustannuksella.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kuitupuun hinnat ei merkittävästi nouse, se on melko varma asia. 

    Tämä nähdään. Onko kuitupuun halpuutus mielestänne oikea strategia metsänomistajien ”omalta” yritykseltä? Joko nyt jo piankin nähtäisiin aitoa kilpailua kuitupuusta maassamme? Entisellä nimellishinnalla myynti on nykyinflaation oloissa myös halpuutus.

    mehtäukko

    Halpuutus vai mitä, markkinat määrittelevät hintatason. Olisihan se kymppi kuidulle tai enemmänkin tervetullutta. Entäpä kun suhdanne heittää yksin korjuu-ajan puitteissa selälleen?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Juu, onhan suhdanteet. Mutta on myös megatrendit, ja biotalous kuuluu ehdottomasti niihin, eli puun kysyntä on luultavasti pysyvästi hyvällä tolalla. Puusta maksetaan joko metsästä pois otettaessa tai sinne jätettäessä eli hiilinielukorvauksen muodossa.

    mehtäukko

    Onko OP nostanut koskaan talletuskorkoaan ohi yleisen markkinan? Ei. Kun markkinahäiriköt eivät edistä vakautta missään muodossa.

    Puuki

    Miten se pankin maksama (0,1 %) korko tähän asiana kuluu ? Pankit perii asiakkailtaan rahojen säilytyksestä maksua kk-maksuina ja tietotekniikan kulujen muodossa (itse hoidettu pankkiasiointi) eikä oikeaa talletuskorkoa ole maksettu enää pitkään aikaan .

    Kun inflaatio% on vähintään 4-5 %, niin hinnan nousuun tarvitaan reilumpi nousu, että se olisi reaalista.   Jos ajatellaan, että markkinahintojen muutokset  ei vaikuta kotimaisen kuitupuun kantohintoihin enää juuri mitenkään, niin kuin on  näyttänyt olevan lähinnä liikatarjonnan takia, niin siitä seuraa metsänhoidon tason laskeminen (on jo osin toteutunut jota vauhdittaa työn kallistuminen)  ja puunhankintakulujen nousu myös yhtiöille.  Tukkipuulla tukkien laadun ja saheista saatavissa olevan arvonlisän heikkeneminen entisestään.

    mehtäukko

    Miten. Siten kuin vertailuksi mainitsin.

    aegolius

    >Täällä eräät kilpailuttajat jo alkavat väittää, että vitonen on isompi raha kuin kymppi, kun eivät muutakaan keksi.

    En oikein tiedä mitä tämä tarkoittaa, mutta onhan tätä ketjua hauska seurata. Puhutaan 0,60 € summista kuutiota kohti neljän vuoden aikana ja pääomabonuksesta. Kuitenkin jo allekirjoituksen yhteydessä tulee takkiin 6-10 €/m3. Korkein tarjous oli isoimmassa leimikossa selvästi yli 10 % korkeampi kuin MG:n ja lisäetuna oli pienempi latvaläpimittavaatimus ja lyhyemmät tukkimitat. Kukin tehköön ratkaisunsa. Se ei ole minulta pois. Mutta älkää nyt hyvänen aika taloudellisilla seikoilla tuota kilpailuttamatta jättämistä perustelko. Edes itsellenne.

    Edit. Jokainen ymmärtää, että tuon isommat summan voi vaikka tuupata vakuutusbisnekseen Sampoon kiinni. Ei ole ihan suuri riski sekään pitkällä tähtäimellä. Sieltä ne kilpailuttajan ”pääomabonukset” tulee. Ymmärrän tottakai MG:n politiikan. Sen voi kiteyttää yhdellä sanalla: sitouttaminen

    Lisäksi himmeli koetetaan rakentaa sellaiseksi, että suora vertailu on vaikeampaa.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 185)