Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 1,131 - 1,140 (kaikkiaan 10,132)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Berza: Itä ja Pohjois Suomen karut valtion laajat maat voitaneen unohtaa tästä mallista.

    Osa noista karuista mäntymaista (ja omistajan kukkaro) hyötyisi siitä, että vältyttäisiin maanmuokkauksilta ja aukealta vaiheelta. Esimerkiksi poronhoitoalueella poron ravintoa eli poronjäkälän ja puussa kasvavan lupon menestymistä auttaisi, jos ei tehtäisi aukkoa tai siemenpuuhakkuuta. Olisiko heinittymättömillä karuilla mäntymailla suurimpien puiden poimintahakkuu mahdollinen? Kesällä tehtynä hakkuu ja kuljetus tekisivät tarvittavan kevyen maanmuokkauksen uusille taimille.

    Jotain tällaista Metsähallitus varmaan kokeilee. Lisäksi kokeiluissa mukana lienevät myös ne jo ennestään tiedossamme olevat mahdolliset jk-kohteeet: turvemaan korvet ja rehevien kivennäismaiden sekametsät. Perästä kuuluu.

    Berza

    Hyvä, että MH.lla on isojakin koealoja, mistä aikanaan saamme  ihan tutkimuksellista fakta tietoa.

    Kyllä ne karut kankaat tarvitsevat jonkinlaisen maan käsittelyn taimettuakseen. Ajourien taimettuminen ei taida tätä asiaa palvella. Hakkuut tapahtunee pitkälle samoilta ajourilta ?

    Haba Haba

    Suurin osa Lappia on kannattamatonta risujen siirtelyä. Jos kuormassa on 60 m³ ja hinta 10€/m³tien varressa, siitä sitten voi päätellä että ei kannata kovin kauaksi kuljetella.

    Jovain

    Timppa: Olen huomannut. Kuittaat viljelyn kustannukset jk puun oletetusta alemmasta puun hinnasta. Kysymys on fiktiosta ja on siinä mielessä kuvitteellinen. Myös omassa metsänhoidossani merkittävin osa on avohakkuita.

    Perko

    Pari asiaa, ensten;  keskenkasvuset  terveet puut ovat kasvaneet ja melko varmasti jatkavat kasvuaan harvennuksen jälkeenkin.   Toiseksi; puut eivät tiedä kenen opeilla niiden on kasvettava eikä siitä välitä.  Puun kasvua on hankala seurata töllistelemällä vaikka avaisi suun, etenkin jos ei käytä mittaa. Tämä ihan vaan kun teette seuraavaa arviota  metsästänne, vieraasta metsästä mittaus on laitonta!

    Tuo paikka on miulle tuntematon. Ainut tieto,  että on 600 puuta / ha  vaikutta optimille ja on tarkoituksella jätetty 90 m3 niitä ohuita. Otetaan matematiikka avuksi. Oletus ja  arvio että luston sädekasvu rk 1,3 m on keskimäärin 2mm /v.  Saamme hehtaarin kasvuksi 84 m3 kymmeneltä vuodelta, tuottoa tuli n0in 7 % vuosi ja hinnan muutos sahapuuksi. Siitä tuli 11000 € /ha   tilille nykyhinnoin.  Siitä  poljät saa miettiä mitä haluaa. Huomataan, että vanhoilla ajourilla on jo valmiit taimet eikä niitä tuhottu!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    ”Kuusivaltaiset metsät ja pohjoissuomalaiset, karut männiköt soveltuvat pääsääntöisesti poimintahakkuuseen. Pääpuulajeistamme kuusi menestyy alikasvoksena parhaiten ja latvukseltaan hyväkuntoinen puu toipuu saadessaan kasvutilaa hakkuun jälkeen. Mäntyvaltaisten metsien karuimmilla kasvupaikoilla poimintahakkuulla vahvistetaan luontaista monijaksoisuutta ja ryhmittäisyyttä.”

    http://www.metsanhoidonsuositukset.fi/fi/toimenpiteet/metsan-uudistuminen-ja-kasvatus-jatkuvassa-kasvatuksessa/toteutus

    Tämä voi olla ongelma: ”Männyllä hyvät siemenvuodet toistuvat noin kolme kertaa vuosikymmenessä Etelä-Suomessa ja tyypillisesti yli 10 vuoden välein Pohjois-Suomessa.” Pohjois-Suomessa harvennus toistuisi noin 20 vuoden välein eli aika harvoin. Jos nyt sitten harvennus ja männyn siemenvuosi eivät satukaan yhteen, voi uudistumistulos jäädä vajavaiseksi. Männyn siemensatoennusteita voi kyllä käyttää hyväksi hakkuuajankohdan suunnittelussa.

    http://www.metsanhoidonsuositukset.fi/fi/toimenpiteet/metsan-uudistuminen-ja-kasvatus-jatkuvassa-kasvatuksessa

    Hieman ravinteikkaammalla kasvupaikalla voi sitten männyllä tehdä tiheähkön ylispuuston ja kevyen äestyksen. Ylispuustoa harvennetaan kun taimettuminen on tapahtunut.

    Berza

    Kumma, että noin kovassa kasvussa olleet puut pistettiin maan tasalle ja tehtiin pirun kallis mätästys ja taimetus 😃

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Miten Perko sait jk-metsästä tuloa 11000/ha?

    Puuki

    Melko varmana oletuksena Perzan kuvaama tilanne  ei mennytkään kuten oli suunniteltu ja Perko oletti ja esitti sen muka menneen.

    Berza

    Muutaman vuosikymmenen kuluttua ne jotka elävät tietävät enemmän asiasta.

    Joko taivastellaan koko kokeilua, tai komeasti puut kasvavat jk.ssa ja  kantoraha tulot ovat iloisesti kasvaneet.

Esillä 10 vastausta, 1,131 - 1,140 (kaikkiaan 10,132)