Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 5,581 - 5,590 (kaikkiaan 10,134)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Timppa

    Kokonaispinta-alasata jopa 50 % on alle arvokasvun,  siellä kannattavuuskäyrä viistää maata. 

    Etpä Perko tunne kovin hyvin metsänkasvua.  Meillä viimeistään 15-vuotias metsä kasvaa 5 m3/ha/v.  Siis ylittää sinun metsäsi kasvun.  Jos sen  aukon kasvattaa 75-vuotiaaksi niin sitten ne viimeiset 60 vuotta kuittaavat sen alkuvaiheen hitaamman kasvun vähintään tuplasti.

    Ehkä sinäkin muuttaisit mielipiteesi, jos alkaisit käsitellä oikeita lukuja.  Sitä toivon.  Koskaan ei ole liian myöhäistä viisastua.

    aegolius

    Perkon ikiliikkuja toimii hienosti kirjallisuudessa ja Pukkalan mallinnuksissa. Ainuttakaan riskiä ei ole, taimettumista tapahtuu, vaikka ”koko ala” on jotenkin käytössä ja laatupuut syrjäyttävät aina huonolaatuiset eivätkä ne enää sen jälkeen haittaa laadukkaiden kasvua, juurikääpä ei menesty (vaikka on erittäin yleinen) ja kirjanpainajat mutustavat vain naapurin jaksollisia puita. Kuten olen sanonut, kriittinen ajattelu puuttuu ja luottamusta ei ole.

    Perko

    Timpan esim  ”Meillä on 0-58-vuotiaita kasvatusmetsiä.  Tietää, että niistä alkaa saada n 10 vuoden kuluttua joka vuosi halutessaan  hienoja päätehakkuuleimikoita.”

    Se on just sitä.  Olis  ollut hyväksi ymmärtää se polkupyörällä tunturin ylitys laskuni!

    A J.  Pitää antaa metsälle mahdollisuus, sillä on luontainen ominaisuus  kasvaa,  eikä viisaudessaan tuhota   metsää. Sama itselle annettava mahdollisuus oppia  jos ei  ole aiemmin tarttunut.

    aegolius

    >Olis ollut hyväksi ymmärtää se polkupyörällä tunturin ylitys laskuni! 

    Tuskinpa sentään siitä mitään apua mihinkään olisi. Sinun olisi ollut hyvä ymmärtää se kumulatiivinen kuvaaja omista lähettämistäsi kuvista, mutta ymmärtämättä jäi senkin ajatus ja jäit jumiin yhteen ”tappio” sanaan, koska se tuki hienosti ennakkokäsitystäsi. Pysy vaan proosassa.

    Puuki

    Arvokasvu% on suurin , kun taimista tulee myyntipuita.  Tukkipuillakin arvokasvu% nousee, jos myy päätehakkuuna eikä poimintahakkuuna.  Kantohinnan nousu kun on myös arvokasvua.

    Perko lainasi rusinat pullasta- tyyliin vain osan minun edellisen kommentin asiasta .   Usein on vaikeutena jk:ssa saada riittävän hyvän alkupuusto tähteelle mutta ei saa olla niin arvokas jotta pääomakulut ei  nouse liiaksi ( kuten esim. 10 k€:n puusto; eihän se silloin pärjää  viljelyvaihtoehdolle kiertoajan tuoton suhteen. –> Pitäisi olla aluksi 15 vuoden päästä  hakattavissa 370 mottia/ha suurimmaksi osaksi tukkipuuta 5%;n korolla laskien).   Jos pyritään silloin samaan jäävän puuston määrään (150 mottia/ha) kuin istutusmetsässä, niin  pitäisi jk-metsän keskikasvun olla yli 20 mottia/v.

    R.Ranta

    Otette te ahkeria. Kuinka joku jaksaa kuukausi kaupalla melkein työkseen päivittäin vääntää aiheesta – käsittämätöntä.  Helpotusta on teille tulossa Deep FRST-optimointimenetelmästä. Yhteistyössä Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto. Kohta raati hyppii seinille, kun siitä tulee vielä kaupallinen tuote. ”Keinoäly” hiipii alalle kuin alalle.

    Puuki sai kilpailijan, heh heh.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hyvä: saadaan numeroita kehiin, kaikki viisastumme, jos ohjelma vastaa kysymykseen ”milloin jatkuva kasvatus kannattaa”.

    aegolius

    Laskennasta ja mallintamisesta vähänkään ymmärtävät eivät pidätä hengitystä. Tämä on vain uusi myyntituote ja siksi se on patentoitu. Se ei anna oikeita vastauksia, vaan vain vastauksen. Kyse on suurimmaksi osaksi yksityisen rahoituksen hankkimisesta.

    https://www.aalto.fi/fi/uutiset/uusi-menetelma-kertoo-mika-on-tuottavin-tapa-hoitaa-metsaa-kestavasti

    R.Ranta

    Tuo kannaottosi ei ollut vaikea arvata aegolius. Niitä on yliluonnollisia kykyjä omaavia henkilöitä, jotka tietävät arvelemalla varmoja vastauksia monimutkaisiin ongelmiin ja yhtälöihin – ainakin omasta mielestään. Jos tavoitteena metsänhoidossa on vain  puumäärän maksimointi, niin homma on varsin yksinkertaista.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Onhan koneoppimisesta ainakin se etu että metsien eri hyötyjä tarkastellaan kokonaisvaltaisesti. Kivennäismailla metsätuhojen, monimuotoisuus- ja hiilinieluhyötyjen mukaan ottaminen laskentaan ei pitäisi kovin paljon vaikuttaa metsänkasvatusmenetelmien keskinäisessä vertailussa, jos ilmiöt ja niiden todennäköisyydet on mallinnettu oikein, koska avohakkuumalli pärjää niissä melko hyvin. Metsätuhoriskit poikkeavat vaihtoehdoissa mutta molemmissa niitä on.

    Lisäksi tuohon kehikkoon voidaan liittää metsätalouden positiiviset ja negatiiviset ulkoisvaikutukset (päätöksentekijän haluamassa määrin) kuten marjasadot ja riista. Metsätaloutta syytetään esimerkiksi vesien pilaamisesta, mutta taseessa pitää huomioida myös sadeveden mukana tulevan laskeuman pidättyminen kasvillisuuteen.

    Toki yllätyksiä voi tulla, kuten väite että taimien syntyminen ei vaikuttaisi laskentaan oikein mitään. Itse olen edelleen siinä uskossa että sen vaikutus on ratkaiseva pitkän tähtäimen kannattavuudessa. Herääkin kysymys, osataanko taimien syntyä vielä kuvata tarpeeksi hyvin? Sama koskee metsätuhojen riskiä. Ei voida tietää täsmälleen realisoituuko riski juuri omassa metsässä. Odotan mielenkiinnolla miten koneäly ratkaisee tämän suunnittelun ongelman, jota itsekin pähkäilin jonkin aikaa 1990-luvulla.

    Lyhyellä tähtäimellä jatkuvapeitteinen malli voi pärjätä oikein hyvin – niin kauan kuin metsätuhoja ja korjuuvaurioita ei tule liikaa ja taimien syntymisestä ei tarvitse huolehtia vaan kasvatetaan edelleen olemassa olevaa taimiainesta. Ehkä oppiva kone osoittaa luuloni vääriksi. Järjestelmään syötetään oikeaa metsästä mitattua aineistoa, joka sisältää toteutuneet vauriot ja riskit. Jos on vielä käytössä hyvät kasvun ja taimien syntymisen ennustemallit, ollaan jo pitkällä. (Edit)

    Lupaukset ovat ainakin yhtä hyvät kuin Perkolla: ”Esimerkiksi metsän kasvupaikasta ja laskentakorosta riippuen DeepFRST voi lisätä tuottoa jopa kolmanneksella”.

Esillä 10 vastausta, 5,581 - 5,590 (kaikkiaan 10,134)