Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 10,397 vastausta, 122 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 9 minuuttia sitten AvatarPerko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 5,591 - 5,600 (kaikkiaan 10,396)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • aegolius

    En minä ratkaisua tiedä. Teet tutulta kuulostavan provosoivan tulkinnan. Tiedän vain sen, että asian ratkaisee täysin, siis aivan täysin, tilanteen lähtöarvot. Siinä ei tekoäly auta yhtään. Myyntituote tuosta kuitenkin saadaan ja yksityinen rahoitus on jo saatu, eli tavoiteltuja asioita on jo tapahtunut.

    Et taida RR paljoakaan ymmärtää tutkimuksen rahoituksesta? Ei se haittaa, mutta ei ehkä kannata aina hyökätä.

    aegolius

    >Toki yllätyksiä voi tulla, kuten väite että taimien syntyminen ei vaikuttaisi laskentaan oikein mitään.

    Tässä on juuri yksi erinomainen esimerkki. Oletko RR todella samaa mieltä näiden ”kehittäjien” kanssa siitä ettei taimien syntymistä kannata huomioida lainkaan ja asia on vähäpätöinen?

    Oikeasti asia on niin vaikea huomioitava, että se on parempi selitellen jättää pois, koska kaupallistaminen viivästyisi liikaa. Kuten sanoin, oikeaa vastausta tuota ei saada, mutta myytävää saadaan.

    On olemassa oikeasti tutkittua tietoa, että taimettumista ei täysin tunneta. Oletko RR eri mieltä?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Toinen kiperä kysymys taimien synnyn ohella – kuten edelliseen vuodatukseeni lisäsin – on metsätuhojen riskin huomiointi suunnittelussa. Realisoituuko jokin riski juuri tässä minun metsässäni?

    aegolius

    Pidän tärkeänä, että puhutaan oikeilla käsitteillä, jotta ymmärretään toisiamme paremmin. Jatkuva kasvatus tarkoittaa avohakkuuttomuutta, pysyvästi. Se ei nykytiedon valossa voi toimia taloudellisesti kannattavasti missä tahansa ja riskit huomioiden tuskin missään. Kyse on siis ennemmin pelkästään kiertoajan pidentämisestä, joka sopivissa kohteissa on todennäköisesti kaikkein kannattavin vaihtoehto ”hetken”. Tästä realismista (pelkkä kiertoajan pidentäminen) eivät eniten äänessä olevat markkinahenkiset ihmiset halua puhua, koska myyvät tuotettaan isolla komissiolla avohakkuuta vastustaville metsätalouden ummikoille. Onko joku tästä eri mieltä? Saa nostaa käden nyt.

    Timppa

    Kyllä koko ajan on arvaamista, mitä mikään koneäly eikä ihminenkään osaa.,  Meillä on uudistettu 12 vuoden metsiä äestämällä ja kylvämällä siinä yhteydessä männyn siemen.  Tulokset ovat olleet laidasta laitaan.  Erinomaisia, hyviä, tyydyttäviä ja täydellisiä epäonnistumisia.

    Vuoden 2019 keväällä tehdyt kylvöt epäonnistuivat täydellisesti vaikka taimettuminen olisi periaatteessa voinut onnistua myös viereisen metsän männyistä.  Piti istuttaa koko alue.  Tänä vuonna taas loistavasti.  Männyn itämisen onnistuminen riippuu ratkaisevasti kevään säistä.  Jos taimi on sattunut juuri itämään ja sitten tulee kuiva kausi, niin epäonnistuminen seuraa.

    Kyse siis siitä valitataanko joku varmempi, mutta kalliimpi on sitten metsänomistajakohtaista.  Oikdeaa vastausta ei tiedä kukaan.

    Puuki

    Koneälyohjelma on tietysti tehty kaupallista kannattavuutta silmällä pitäen myynti edellä eikä ole otettu edelleenkään huomioon esim. jk:ssa syntyviä kuluja tai lisääntyviä luonnontuhoriskejä .   Luonnossa käytännössä  menee useimmiten eri lailla vaikka  teoriassa pöydän ääressä voi näyttää sopivilla oletuksilla korostettuna hyvältä.

    Nykyoloissa on tärkeintä tuhojen välttäminen , esim.  sekapuustoisuutta suosimalla ja korjuuvaurioita vähentämällä, leimikkojen paremmalla suunnitelulla ja vähentämällä varsinkin kuusikoissa harvennuskorjuukertoja, ei lisäämällä niitä kuten jk:ssa yleensä tapahtuu.

    Perko

    Koneoppiminen AI  ja algoritmit ovat ehkä kannolta katsoen hankalat.  Nykyiset  koneet pystyy laskemaan jo päivässä  niin suuren määrän dataa vielä hakemaan lisää uutta aineistoa että saattaa päätä huimata.

    Puuki, mie oon aina pitänyt rusinoista, ota siekii.  Hakkuussa   jk: n tuotantolinjan tavoite on  puolivalmisteiden  valinta mutta samalla tulee myyntiin hyvällä %lla sahatukkia.  Ukkojen kertomat jättöpuut  ovat jotain muuta.

    PS,  nyt pittää saaha lupa jo käpälännostoonkin. Oh hoh!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos malttaa odottaa ja alue ei heinity umpeen, muokatulle uudistusalalle tulee yleensä aina taimikko. Ehkä epätasainen ja aukkoinen, mutta taimikko kuitenkin. Muokkauksen puute on siis yksi ”paha nakki” jatkuvassa mallissa. Taimikon syntyä avittaa siemen säästöpuuryhmistä. Tätä ajatellen sinne voi jättää myös hyviä isoja puita halutuista puulajeista

    Kalliimpi on yleensä varmempi metsien inventoinnin tilastojen valossa.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Puhutaan sitten vaikka ”jatketusta kasvatuksesta”, jos ollaan kiinnostuneita lähiajan näkymistä, eli kasvatetaanko olemassa olevaa puustoa ja taimiainesta edelleen vai tehdäänkö avohakkuu.

    R.Ranta

    Sinulla aegolius on niin vahvana agendalla kaiken aikaa vain kysymys jaksollinen vai jatkuva. Et näe enää metsää puilta. Vaihtoehtoja metsänhoidossa on kuin shakin peluussa, muitakin kuin kolmen siirron matti ja on aivan hyvä, että pyritään kehittämään työkaluja siihen, mikä menettely milloinkin parhaiten näyttäisi vastaavan metsänomistajan asettamia tavoitteita. Kaikki vaihtoehdot on pöydällä, kysymys on paljon laajempi kuin ongelma jaksollinen vai jatkuva.

    Kuten edellä kirjoitin, asia olisi huomattavan yksinkertainen, jos tavoitteena on vain puumäärän maksimointi. Täyttä varmuutta meillä ei ole taimettumisesta eikä mistään muustakaan. Antamalla erilaisia arvoja vaikuttaville tekijöille, nähdään kuinka ne vaikuttavat lopputulokseen.

    Yksittäisiä tekijöitä voi luetella loputtomasti, eikä se välttämättä monimutkaisesta kokonaisuudesta kerro juuri mitään. Tämän valtavan aineiston käsittelemiseen niitä menetelmiä tarvitaan.

Esillä 10 vastausta, 5,591 - 5,600 (kaikkiaan 10,396)