Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 6,401 - 6,410 (kaikkiaan 10,455)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Kurki

    https://metsanomistaja.blogspot.com/2022/10/miksi-avohakkuita-tarvitaan.html

    Sanotaanko näin, että tuossa olisi Suomen nykyinen metsien käyttöjulkilausuma sitten Harsintajulkilausuman.

    Noihin suojelu- ja jk-määriin (10%/30%) ei yksityistä metsänomistajaa tulisi pakottaa, kun jk:kin voi onnistua vain kuusella ja niitä siihen tarkoitukseen sopivia kuusimaita ei joka metsänomistajalla ole. Kyllä nykyiset Naturat, muut suojelualueet ja sertifiikaatit riittävät metsien monimuotoisuuden ja suojelun kiitettävän ylläpitoon.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos Kurki. Ehdotukseni pohjaa tietenkin vapaaehtoisuuteen. Suojeltua ja jatkuvapeitteisen metsänhoidon piirissä olevaa metsäpinta-alaa pitäisi ehdottomasti katsoa maakunnan tasolla eikä yhden metsätilan tasolla. FSC-sertifikaatti voisi tehdä saman, ts. jos joku metsänomistaja suojelee enemmän tai harjoittaa jatkuvaa kasvatusta suurella pinta-alalla, esim. rannoilla tai ojitetussa korvessa, niin toisten ei vastaavasti tarvitsisi suojella mitään.

    Puuki

    Halukkaat turvemaan omistajamo:t voisi tosiaankin vuokrata metsiä peitteiseen metsänhoitomalliin niillekin joilla ei siihen ole mahdollisuutta siihen sopimattomien kasvupaikkatyyppien takia.     Ne viheriät (ja muut innokkaat) jotka ei muuten (esim. LP:ntäsäätiön kautta) toimi itse voisivat myös osallistua samalla ruohonjuuritason ls:uun.

    Istutettiin 70-luvulla mm. melko iso suo männylle. Siitä on suht. helppo laskea mitä lisäkuluja tulisi , kun normikäsittelyn sijaan tehdäänkin sille kuviolle jk:n metsän hoitoa uudella tavalla,  ja lisätään sillä hiilinielua ja metsän monimuotoisuuta Ohisalon lanseeraamalla donitsi-tyylillä.  ( Eli donitsin reunat edustaisi luonnon rajoitteita , sisärinki teollisuuden , yht. kunnan , ym. sidosryhmien tarpeita, ja donitsin keskireikä varmaan sitten olisi mo:n osana siinä skenaariossa. )     Mutta ihan siihen ei tietenkään mo:en kannata suostua.    Omaisuuden suoja on edelleen olemassa.  Joten vuokratarjouksia odotellessa –  homma jatkuu ja on vähintään melko rehellistä… toivon mukaan.

    Visakallo Visakallo

    Ohisalon ajattelu on suora kopio proletariaatin diktatuurin käsikirjasta, eli hän ajaa metsänomistajia (kulakkeja) sinne, mistä on itse vihreälle oksalle noustuaan päässyt eroon, eli köyhyyteen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Donitsitalous-idean lanseerasi tietääkseni Kate Raworth. Se on ihan kelpo kestävyyden malli. Kun vain päästäisiin kussakin ekosysteemissä ymmärrykseen siitä, mikä on ekologisen kestävyyden kannalta talouden maksimiraja. Lisäksi yhteiskuntasopimus siitä, mikä on kunkin yksilön vähimmäiselintaso ja muut tarpeelliset yhteiskunnan sosiaaliset tekijät kuten ihmisoikeudet. Siinä välissä kai sitten olisi talouden liikkumavara.

    Timppa

    Olen monen monta kertaa kirjoittanut, etten ymmärrä mikä vika nykytilanteessa on.  Kuten tiedetään metsät hakattiin suruttomasti lähes olemattomiin, mutta ei ne pahakseen panneet.  Kasvavat vaan entistä paremmin.

    Eikö siis nykysuojelutason pitäisi riittää.

    Tuo tiedemiesten 30 % perustuu siis Ilkka Hanskin yksinäisellä saarella tekemään täpläverkkoperhospopulaatio-tutkimukseen.

    Eikös esimerkiksi sieni-itiöt lennä vaikka kuinka pitkiä matkoja.  On ne puutkin päässeet asettumaan Suomeen vaikka täällä oli jääkauden jälkeen paljon enemmän vettä.

    Sitäkään en ymmärrärrä, ettei Päijänne tai Saimaa tai mikä muu suuri järvi  haittaa monimuotoisuutta, mutta pieni aukko haittaa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuo tiedemiesten 30 % perustuu siis Ilkka Hanskin yksinäisellä saarella tekemään täpläverkkoperhospopulaatio-tutkimukseen.

    En usko. Kyllä siinä on muutakin takana.

    Gla Gla

    Avasin Kurjen linkistä kirjoituksen ja totesin sen aivan erinomaiseksi. Sitten katsoin, kuka sen on kirjoittanut…

    Yhteen asiaan jatkan nillitystäni:

    ”Jatkuvapeitteistä kasvatusmallia voi käyttää silloin kun edellytykset siihen ovat olemassa ja sen aikaa kuin se toimii.”

    Hyvästä lähtökohdasta aloitettuna tuo toimii aikansa, kuten tekstissä lukee. Sitten se lakkaa toimimasta, eikä se enää ole jatkuvapeitteistä. Siksi tuossa pitäisi puhua erirakenteisesta.

    Tämä vaikuttaa myös suojeluprosentteihin. Kun kasvatan koivikon alla kuusta, sitoudunko jatkuvapeitteiseen kasvatukseen, jossa alkaa matka kohti avohakkuuta, kun koivut on otettu päältä pois?

    Kuulostaa ehkä turhalta, mutta ympäristöhallinnon toimintatavat tuntien on uhka puhua liikoja lupaavilla termeillä. Mielummin sitoudun tietyllä osalla metsiäni erirakenteisuuteen kuin jatkuvapeitteisyyteen. Mutta tiettyjä alueita ei ole viisasta jäädyttää tuohon tarpeeseen em. syistä.

    Puuki

    Lisäsuojelu sopii,  jos sen synnyttämille kustannuksille löytyy muitakin maksajia kuin vain mo:t .       Esim. edellisen esimerkin männiköt (n. 9 ha yhteensä) voisi harsia 80/100 mottia/ha asentoon jolloin tod. näk. haihdutusvaikutus riittäisi puiden edelleen kasvatukseen.    Mutta jo 3 % korkokannalla laskettuna tarvittaisiin seuraavan 15 vuoden aikana lisäkasvua vähintään yhden tuhkalannoituksen (6ha) ja yhden typpi-tuhkalannoituksen verran ( 3ha)  jotta puustopääoman kulujen  ja jk-metsän (tai yläharvennettujen) uuden kasvun arvojen  suhde pysyisi tasapainossa seuraavaan harsintakertaan mennessä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos Gla. Se kirjoitus on erinomainen, koska Metsälehden lukijat auttoivat muotoilussa ja ovat opettaneet täällä vuosien saatossa muutenkin paljon kirjoittamisesta.

    Kyllä nillitystä maailmaan mahtuu… Mikä tahansa alue voidaan mielestäni katsoa jatkuvapeitteiseksi niin kauan kuin se menetelmä siinä pelittää. Ymmärrän kyllä toisaalta huolen, joka liittyy biodiversiteettistrategian ja ennallistamisen toteutukseen ja niiden mahdollisesti aiheuttamiin metsien käytön rajoituksiin. Tässä asiassa pitää olla hereillä ja seurata asioiden valmistelua.

    Jos metsä ei uudistu ilman avohakkuuta, se on aina voitava tehdä! Siksi maakunnan tason tarkastelu onkin niin hyvä: yksittäinen metsänomistaja saa aina tarvittaessa tehdä avohakkuun ja metsänviljelyn tai mitä uudistaminen sitten vaatiikaan.

    Otatko Puuki huomioon, että poimintahakkuun avulla mahdollisesti vältettiin kunnostusojitus? Tässä tilanteessa luulisi puuston edelleen kasvattamisen olevan yleensä aina kannattavaa. Lannoittamalla tietysti vielä kannattavampaa.

Esillä 10 vastausta, 6,401 - 6,410 (kaikkiaan 10,455)