Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 6,411 - 6,420 (kaikkiaan 10,161)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Visakallo Visakallo

    Miten jk-metsistä saataisiin energiapuuta, kun EU on kieltämässä ainespuun käytön energiaksi?

    Timppa

    En usko. Kyllä siinä on muutakin takana

    Siis mitä?  Hanskihan on se guru, jota noissa asioissa siteerataan.   Kyseessä on ”uskonnollinen” liike.  Ei mitään historiaan perustuvaa vertailevaa tiedettä.

    Kuten olen kirjoittanut, niin syntymäpitäjäni Muuramen kaskeamiskelpoiset metsät oli poltettu aukoiksi jo 1804 ja siis olivat silloin paljolti puuttomia tai kasvoivat heikkoa lehtipuuta.   Kyllä ne Muuramen metsät kasvavat nykyään todella hyvin.  Ei ole tarvittu suojelua tai jättöpuita.

    Normaalissa tuotannossa ei aleta tehdä toimivaa ratkaisua kalliimmaksi.  Suojelijat eivät välitä ihmisten omaisuudesta, työpaikoista, kansantaloudesta eikä mistään muusta kuin omasta ideologiasta.  Esimerkkinä Janne Kotiaho.

    Gla Gla

    ”Miten jk-metsistä saataisiin energiapuuta, kun EU on kieltämässä ainespuun käytön energiaksi?”

    Sehän se vitsi onkin, että kaikki nykyään saatava hyvä on itsestäänselvyys ja avohakkuut on paha. Noiden välisen asiayhteyden tarkasteluun ei mielenkiinto tai vastuu riitä.

    Gla Gla

    ”Otatko Puuki huomioon, että poimintahakkuun avulla mahdollisesti vältettiin kunnostusojitus?”

    Onko oikeasti näyttöä siitä, että alunperin liian märkyyden takia ojitettu suo, joka on sittemmin muuttunut puustoiseksi, ei enää puustoisena toimivia ojia tarvitse? Ehkä joku kostea kangasmetsä voi noin toimia, mutta turvemailla väitän tuon olevan harvinainen tilanne.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos Gla lukee vaikka sitä Koneviestin juttua jossa esiteltiin turvemaiden jiikoo-hakkuilla tehtyjä koe- tai näytealoja, tuollaiseen käsitykseen tulee että hyvin ojituksen jälkeen elpyneessä metsässä puuston haihdutus voi riittää.

    Gla Gla

    ”Jos metsä ei uudistu ilman avohakkuuta, se on aina voitava tehdä! Siksi maakunnan tason tarkastelu onkin niin hyvä: yksittäinen metsänomistaja saa aina tarvittaessa tehdä avohakkuun ja metsänviljelyn tai mitä uudistaminen sitten vaatiikaan.”

    Tuo on hyvä periaate, että aukon saa tarvittaessa tehdä. Ongelmana peitteisen hoidon lisäämistavoitteissa on se, että tilanne on nyt juuri tuo, mutta jk:ta vain harva harrastaa. Jos muutosta nykytilaan kaivataan, pitää jotain ohjaavuutta olla. Muutenhan on sama, millä tasolla tarkastelu tehdään, tila, kunta, maakunta vai valtakunta. Jos aukkoja tulee liikaa, miten asia korjataan ilman työkaluja? Siksi otin esiin erirakenteisen metsän. En nyt muutoksia kaipaa, mutta jos niitä jostain syystä pitäisi tehdä, esim. 20% tilan pinta-alasta erirakenteisena olisi terve tapa toimia. Kuitenkin niin, että kuviot saa vaihdella eli viime talvena lähettämäni kuvat riviin istutetusta koivikosta, jossa on alla luontaista kuusta, kelpaa tähän niin kauan, kun koivut on päällä. Sen jälkeen kuvio muuttuu tasarakenteiseksi ja 20% vaatimuksen täyttämiseksi pitää tulla jostain muualta tilalle erirakenteinen kuvio.

    Kun pelisäännöt on selvillä, voi uudistamisvaiheesta alkaen suunnitella kasvatusketjut järkeviksi. Mutta jos pitää olla jatkuvasti peitteisyyttä, se 99% varmuudella tulkitaan päättäjien taholla niin, että ko. kuvio on jatkuvasti peitteinen, eikä sitä avohakata koskaan, ehkä jotain pakottavia tilanteita lukuunottamatta. Tällainen voisi olla täydellinen myrsky- tai hyönteistuho. Ja jos ne eivät pilaa koko kuviota, silloin osa pitäisi jättää käsittelemättä eli kuviot pirstoutuisivat.

    Heikko uudistuminenkin olisi ongelmallinen peruste, kauanko taimettumista pitää odottaa? Pieniä alikasvoskuusia voi kostealle tuoreen kankaan kasvupaikalle tulla, mutta kuusikossa niistä ei koskaan tule kasvatuskelpoisia. Vain juurikääpä leviää.

    Kilpaileva metsäteollisuus tuskin siitä mieltään pahoittaa. Eikä suomalaista puhdasta luontoa ihailemaan tulleet saksalaiset turistit.

    Sanelupolitiikka lainsäädännössä menetelmien osalta ei koskaan tule takaamaan hyvä lopputulosta. Niin viisasta lainsäätäjää ei olekaan, että se voittaisi tuottajien innovatiivisuuden.

    Jovain

    Ilmeisesti tarkoituksella halutaan sotkea jatkuvapeitteisyys ja jatkuvakasvatus. Se voi olla vaikeaa ilman lain muutosta, kun edellinen kuuluu uudistushakkuisiin ja jälkimmäinen kasvatushakkuisiin. Toisaalta ratkaisematta on edelleen avohakkuuton vaihtoehto.

    Ei tule mieleenkään uudistaa metsää avohakkuuttomalla vaihtoehdolla, jossa poiminta- ja pienaukkohakkuille ei vaadita uudistamisvelvollisuutta tai uudistumisvelvollisuutta. Käytännössä tämä tarkoittaa kuitenkin avohakkuuta, vaikka metsänhoidon luokituksessa jatkuva kasvatus luokitellaan kasvatushakkuisiin.

    Käytännön toiminnassa kysymys on ns. ”porsaanreijästä”, jota on käytetty ja metsiä on pilattu vajaatuottoisiksi ja muulla tavalla uudistettavaksi.

    Ns. jatkuvapeitteisen metsänhoidon voisi jättää vähemmälle ja ottaa lähtökohdaksi esim. julkilausuman jälkeisen ajan, ennen jk sulkua, jolloin metsänhoidon runkona käytettiin jatkuvaa kasvatusta, jota täydennettiin keinollisen metsänhoidon eli jaksottaisen metsänhoidon avulla. Joskus rakallakin kädellä, mutta eihän metsänhoito voi olla sitä, että siirrytään kokonaan keinolliseen metsänhoitoon.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    eihän metsänhoito voi olla sitä, että siirrytään kokonaan keinolliseen metsänhoitoon

    Ei ole siirrytty: kyllä luontainen uudistaminen on edelleen sallittu vaihtoehto.

    Se on hyvä kysymys Jovainilta, ovatko pohjapinta-alan rajat liian alhaiset kun metsään ei tarvitse jättää juuri mitään ja se on laillisessa tilassa, mutta käytännössä vajaatuottoinen. Lainsäätäjä on halunnut turvata keskeisen luonnonvaramme kirjoittamalla lakiin ”metsää älköön hävitettäkö”.

    Perko

    (Niin kuin minäkin  olen monesti kirjoittanut)  ”metsää älköön hävitettäkö”

    Taisi olla  suurin koeala Osaran aukeat hävityksestä.    Aukon pohjapinta-ala  tuskin ylittää  minimin kynnystä pitkään aikaan ja siitä umpeen kasvatettu taimikko  on ollut monesti ongelma enemmän kuin tuottava metsä.

    Tuottavuuden ”turpo”  horsmaviritykseen verraten on siinä, että  ennakoi oikean tiheyden kasvulla onnistuneen taimien kasvun jolla  seuraavat  myytävät  tukkipuut ovat nopeasti valmiina.  Parinkymmenen  vuoden taimilla etumatka aukkoon verraten on jo  tehokas ”turpo”,   nopeus vaikutta  ^2 tai  jopa enemmän  täydelliseen tuhoon verraten.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hieman konkretiaa Perko! Eli millaisia runkolukuja tai pohjapinta-aloja ikiliikkujassa tulee olla? Entä puiden paksuuden jakauma: minimi ja maksimi? Onko aiemmin spekuloimani ”hujoppimetsä” suunnilleen oikea rakenteeltaan: siinä olisi pohjapinta-ala 20, runkoluku 750, läpimitaltaan noin puolet alle 20 ja puolet yli 20 senttiä. TURPO VAI URPO?

Esillä 10 vastausta, 6,411 - 6,420 (kaikkiaan 10,161)