Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 7,161 - 7,170 (kaikkiaan 10,198)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • mehtäukko

    Suositusten sisäistäminen on ensimmäinen ”vapauttava” ehto.

    Toisena se työjakso/ sarka on esim. mts:n 10-vuotiskausi, jossa suosituksia toimeenpannaan.

    Pitkässä juoksussa vain spv-tilanteessa voi haikailla ohimennen monikymmenvuotisia periodeja. Muu siinä horisontissa on täysin tyhjänpäiväistä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Näin se on. Olosuhteet ja tilanteet muuttuvat niin nopeasti, että on turha ahdistua jostain joka voi tapahtua tai jäädä tapahtumatta kaukana tulevaisuudessa. Käärinliinoissa ei ole taskuja.

    Gla Gla

    Jos puhutaan kannattavuuudesta, kuten Reima ilmeisesti haluaa, kyse ei ole käärinliinoista. Kyse on siitä, mikä on hyvä tapa hoita metsää riippumatta siitä, omistaako sen itse, perikunta vai rahasto.

    Olosuhteet ja tilanteet muuttuu, mutta puusto kasvaa ikivanhojen sääntöjen mukaan. Mikään talousmatematiikka ei saa kuusen tainta kasvamaan kelvollisella tavalla kuusikossa, eikä minun ennusteeni mukaan uudistaminen tule minun omistusaikana niin kalliiksi, että 1,5 metriä 30 vuodessa jk-puustossa olisi hyväksyttävä kasvu. Tällaisen menetelmän haikailuun ainoa ydinliiketoimintaan liittyvä mahdollisuus liittyy metsän poistaminen talouskäytöstä ja sen siirto vastikkeelliseen suojeluun. Mutta kun se ei ole minulla talousmetsän työkalupakkiin kuuluva vaihtoehto, jätän sen huomiotta talousmetsän linjauksissa ja keskityn hankkimaan rahaa puun myynnistä. Näin varsinkin nyt, kun rahaa tuputetaan suojeluun ennätyksellisiä määriä. Jo seuraava hallitus joutuu miettimään, onko ainakaan yksityisten osalta varaa suojella puustoisia metsiköitä, vai olisiko parempi suojella puuttomia soitia, kallioita ja avohakkuualoja. Viimeisistäkin tulee luontoarvojen osalta hyviä, kun hetki maltetaan odottaa. Ei meillä ole kiire, Keski-Eurooppa hävitti oman luontonsa satoja vuosia sitten ja jossain tätäkin aikaisemmin. Historiasta voidaan lukea tuhansien vuosien takaisista metsien hävityksistä. Ne on nykyihmiselle osa normaalia luontoa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Se on kyllä jännä miten osa porukasta päätyy sitten siihen että metsän uudistamiseen ei kannata sijoittaa, vaan kasvattelee vaan eteenpäin sitä minkä luonto antaa. Laskeeko joku väärin vai onko kyse vain korkovaatimusten eroista?

    Perko

    A J ,  Juu,  sieltä Tapion suosituksista näkee mm-kuskikin  ohjeet urille ja ppa laskelmat jos tekee   puhtaita läikkiä taimia varten.   Tuotto tulee tukkipuista,  jälki on monimuotoinen  ja metsotkin kiittää!

    Puuki

    Joku voi laskea väärin, kun jättää esim. nykyhetken tulot (vertailussa tuloerot) huomiotta laskelmissa.   Luont,uudistaminen ja viljelyvaihtoehto ei sulje toisiaan pois . Riippuu olosuhteista miten hyvin mikäkin vaihtoehto tod. näk. toimii hyvin.

    Gla Gla

    Veikkaan syyksi kahta asiaa.

    1. Osa ei välitä siitä, jos palsta ei uudistukaan. Heillä ei ole käärinliinoissa taskuja, eikä onnistuneessakaan tapauksessa uudistusala ehdi tuottaa hakkuutuloja. Motiivi investoida puuttuu ja se ohjaa selittelemään asioita talousmatematiikan avulla.

    2. Uskotaan vaihtoehtoisten uudistamismenetelmien toimivuuteen huolimatta siitä, että ne on kokeissa todettu epävarmoiksi. Toimivat menetelmät ovat jalostuneet yleisesti käytössä oleviksi, mutta joillain on tarve keksiä pyörä uudestaan. Ohjaavana tekijänä voi olla ykköskohdan kannustimet tai sitten kauna ns. virallista totuutta kohtaan.

    mehtäukko

    AJ:n postiin: Osa johtuu siitä, että jotkut ihmiset keksivät vaatimaan tai asettamaan tuotostavoitteen riman niin korkealle, että tavallinen elämä on yhtä laskemista ja valintojen kauhistelua. Olkoot niin.

    Mehtäukko on valinnut toisen tien ja olen ollut jopa onnel…täysin tyytyväinen. Elämään.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Edellisille: niinpä. Ei kukaan halua jättää taloaankaan heitteille, vaikka korjauskuluja ei välttämättä saakaan täysimääräisesti takaisin, eikä varsinkaan korkoa investoinnille jos markkinat ovat juuri myynnin hetkellä heikot.

    Jovain

    Kysymyshän ei ole joko tai vaihtoehdosta vaan molemmista. Molempia, vaikka hoitomuodot jostain syystä pidetään erillään. Hoidetuista metsistä on joka tapuksessa kysymys ja vapaamatkustajia ei siinä mielessä ole. Missä määrin metsänhoidon hallinnointi sitten rajoittaa, metsänhoidon tuet, hoidon ohjeet, tilastointi, hintataulukot(?) jne.  Ei vaikuta kovin edistykselliseltä, jos samassa metsässä toteutetaan kahta erillistä metsänhoidon menetelmää. Tai toista suositellaan vain lähtökohtaisesti suojelua vaativiin kohteisiin tai virkistysalueille. Toki suojelun näkökohdat on otettava huomioon, mutta kuitenkin niin, ettei häiritse muuta metsänhoitoa.

Esillä 10 vastausta, 7,161 - 7,170 (kaikkiaan 10,198)