Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 971 - 980 (kaikkiaan 10,203)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • MaraKet

    Aavistin, että täällä on isänmaallista väkeä. Kaikki Suomessa asuvat eivät vaan valitettavasti ole isänmaallisia. Tulee mieleen koulukaveri joka halusi ministeriksi, muttei sitten päässytkään!

    Gla Gla

    Kerttu: ”Arvuuttelun varaan jää, kumman puolelle ”suuren yleisön” sympatiat isossa kuvassa jää vuosina 2021-2031 ja siitä eteenpäin.”

    Tuo on kiinnostava tietää. Talous sakkaa ja fossiilisista pitäisi siirtyä kohti uusiutuvia. Jk:ssa uusiutuvia saadaan selvästi vähemmän kuin jatkuvassa. Olen koittanut kysellä, että jos hakkuita pitää vähentää, mistä saadaan uusiutuvia raaka-aineita. Pääsääntöisesti tässä vaiheessa hakkuiden vähentäjällä suu sulkeutuu. Sitä en tiedä, vaikuttaako ristiriita mielipiteeseen, vai kieltääkö tällaiset kaverit ainoastaan asian olemassaolon mielessään.

    Suuren yleisön mielipide riippuu täysin siitä, millaista informaatiota asiasta annetaan. Samoin siitä, miten jaksollisen menetelmän kipupisteitä voidaan kehittää. Tässäkin tullaan ongelman ääreen, kun luontojärjestöt eivät halua keskustella eläinten tappamisen tehostamisesta, vaikka kyse olisi luontoarvoista. Lukeepa jopa Vihreässä langassa, että supikoira vai oliko se minkki, voidaan luokitella tänne kuuluvaksi lajiksi, koska on sopeutunut niin hyvin. Tuon logiikan mukaan jättiputken vainoaminen voidaan myös lopettaa.

    ”Kerttu tekee metsissään avohakkuitaKIN, siitä ei ole nyt kysymys. Kysymys on sen sijaan sopeutumisesta tulevaan vs. Impivaara. Tätä palstaa lukiessa ei mene pitkään kun huomaa, kumman linjan maalaisliittolaiset ovat valinneet. Kaikki kunnia oikeutetuille valinnoille, vapaa maa.”

    Mihin pitää sopeutua, avohakkuukieltoonko vai uusiutuvien käytön vähentämiseen?

    Jos meillä ajetaan tarkoituksen mukaisten metsänkäsittelymenetelmien rajoittamista, kenen etua se palvelee? Jos se ei palvele suomalaisten etua, päädytään vakavien asioiden äärelle etenkin, jos suomalainen näkee jotain puolustettavaa tässä. Yllättäen olenkin siis samaa mieltä kanssasi: Kaikki kunnia maalaisliittolaisille!

    ”Yksisilmäisimmät ovat uhanneet rikosilmoituksella kun joku oli jk:sta kirjoittanut lehteen ja sävy oli ollut jk:lle myönteinen. Vastakkainasettelun aika ei totisesti ole ohi, mutta on siinä silti jotain outoa.”

    Eikö olekin hassua, että jk-apostolien kritiikkiin yhdistetään vastakkainasettelu, mutta jk-kirjallisuuteen ei? Onhan muuan Erkki Lähteen kirja nimenomaan pahimman luokan vastakkainasettelua. Oletko lukenut tuota kirjaa? Ellet, lienee syytä häntä koipien välissä luikkia heti kirjastoon ja ottaa teos käsittelyyn.

    Sekin on omituista, että jk-saarnan selkeästi virheellisten väitteiden esiin nostaminen on negatiivinen juttu, kun sen pitäisi olla positiivinen. Kovin lyhytjänteisestä toiminnasta puhutaan, jos virheellisen markkinoinnin  avulla pelaaminen hyväksytään. Homma meneekin kuten kasvissyöjillä eli heille pitää olla kasvisruokaa, mutta lihan syöjät eivät voi vaatia tarjolle liharuokaa. Metsätaloudessa on sama mekanismi. Jaksollisesti kasvattavat sallivat nykylain mukaisen valinnan vapauden, mutta jk-porukasta löytyy niitä, joiden mielestä valinnan vapaudesta pitäisi luopua. Minusta yhtälö on niin kiero ja sairas, että ideologiasta riippumaata jokaisella pitäisi hälytyskellojen kilkattaa korvia särkevällä voimalla. Mitä mieltä sinä olet asiasta?

     

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Kiitos viestistäsi Gla,

    Noita kysymyksiä pohdin työkseni niin paljon, että välillä jo meinaa pakahtua. Hyviä muistutuksia kirjoittamaasi liittyy. Lupaan pohtia noita edelleen taas huomenna.

    Eksakteja vastauksia tuskin odotatkaan, mutta jotain yritän. Jos en huomenna pysty, niin myöhemmin.

    Yritin kuitenkin kuvata tuossa kansankielellä sitä suuntaa tai visiota, minne ollaan ehkä menossa. Haluttiinpa tai ei. Siltä se suunta vaan näyttää minun näkökulmasta.

    Olen kuitenkin taustalla. En tee päätöksiä, vaan vaikutan lähinnä ravintolapöytien ja käytävien keskusteluissa. En luonnostele papereita, vaan kerron eri maiden ihmisille Suomen olosuhteista ja toiminnasta. En korosta, mutta niistä keskusteluista ne paperitkin aikanaan muotoutuu.

    Kirjoiteltiin samasta asiasta n. 5-10 v sitten tällä palstalla. Kanssasi vaihdettiin viestejä. Kerroin silloin, että suunta lienee tämä ja nyt olisi sauma itse tehdä jotain ennen kuin muut tekevät päätökset. Siihen ei ollut silloin valmiutta. Luulen kuitenkin, että isossa kuvassa ei ollut merkitystä siinä ajankohdassa. Olin siis väärässä. Eikä se oikeastaan heijastunut tähänkään päivään, jos sillä tavalla ajattelee. Olisipa sitten tehty sitä tai tätä, joka tapauksessa mennyttä.

    Sori, että menee jaaritteluksi. Mutta sitä samaa jaarittelua se on sielläkin. Iso laiva kääntyy hitaasti, ja muuta jargonia.

    Sincerely

    ♥ Kerttu

    Gla Gla

    Luuta on siivonut suurimmat roskat pois palstalta, joten nyt tämä näyttää taas paikoin keskustelulta.

    Kerttu: ”Kerroin silloin, että suunta lienee tämä ja nyt olisi sauma itse tehdä jotain ennen kuin muut tekevät päätökset. ”

    Nyt vain pitäisi tietää, mitä päätöksiä pitää tehdä? Avohakkuukielto? Hakkuiden määrän rajoitus? Metsästys- ja lihansyöntikielto?

    Vai olisiko vieraslajipeurakannan rajoitus 5 eläintä/1000 ha parempi? Tai talousmetsän uudistamisvaiheessa karuja mäntykankaita lukuunottamatta vähintään 15% puulajisekoituspakko ja suositus pääpuulajin vaihdosta hyvä? Kenties luontaista sukkessiota mukaillen eli pioneeri/valopuut ensin ja kuusi niiden jälkeen? Suojelualueiden määrän kasvua tällä hetkellä ajetaan eu:n tasolla. Se onkin hieno ajatus, kun metsänsä hävittäneiden Keski-Euroopan maiden ei tarvitse paljoakaan suojella ja Venäjällä voidaan entistä paremmin jatkaa FSC-sertifioituja avohakkuita siellä, missä öljyvuodot, kaatopaikat ja ydinjätteen dumppaus ei ole maastoa liian pahasti tahrinut.

     

    R.Ranta

    Huolesi Gla on toki aiheellinenKIN, mutta käytkö nyt kuitenkin vähän liian kuumana aiheesta. Kun meillä mentiin menneinä vuosina toiseen ääripäähän metsien hoidossa, niin on hieman ymmärrettävääkin, että laine lyö nyt takaisin. Mihinkään panikoimiseen ei jatkuvan kasvatuksen suhteen ei minusta ole aihetta. Aika näyttää minkä osuuden se saa. Me emme kykene paljoakaan vaikuttamaan siihen, mitä ulkoa tulevat markkinat tulevauisuudessa päätyvät – se on kuitenkin ratkaiseva tekijä.

    Kysyit monimuotoisuudesta. Jos avohakkaisimme sadantuhannen hehtaarin aukon, niin eikö se sinustakin olisi jo ongelma luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta. Jos on, niin missä se raja pinta-alan suhteen kulkee, jossa haitallisutta alkaa olla. Entä kenen mittakaavassa? Kusiaisen, änkyrämadon, ihmisen vai norsun?

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos ajatellaan metsien käyttöä kokonaisuutena, olisi syytä optimoida eikä maksimoida. Kun keskustelin metsänhoitajaystävieni kanssa avohakkuista, minäkin käytin samaa argumenttia kuin Gla, että niistä saadaan uusiutuvaa raaka-ainetta. Mutta kenen tarpeisiin ja kuinka paljon? Vasta-argumentti on, että meidän vastuullamme on meidän luonto ja sen vastuullinen käyttö. Ei kai tavoite kuitenkaan ole se, että meidän metsistämme revitään maksimaalinen puuntuotanto kansainvälisten markkinoiden loputtomaan kysyntään ja uhrataan samalla monimuotoisuus?

    Yksittäinen metsänomistaja maksimoi omat hyötynsä, mutta kun metsänomistajissa on eroja, osa painottaa enemmän puuntuotantoa ja osa taas vaikkapa hiilinielua tai monimuotoisuuden kohentamista. Metsäpolitiikan tehtäväksi jää ohjata kehitystä niin että yhteiskunnan kokonaisetu toteutuu. Esimerkiksi viestimällä, perustamalla lisää suojelualueita, säätämällä lakeja ja antamalla tukea. Näitä toimia pitää jatkaa niin kauan ja niin pitkälle, että toiminta voidaan katsoa kestäväksi metsätaloudeksi.

    Puuki

    ”Kohtuus kerjätessäkin” pitää olla.  Ei Suomi voi olla EU:n luonnonsuojelureservaattikaan metsien osalta koska muitakin tarpeita on kuin suoraan luonnonsuojeluun kuuluvia.  Jos ei ole riittävästi tuloja , ei ole varaa hyvään toimivaan suojeluunkaan.

    Ongelmana on  yleensä se, että kestävämetsätalous tarkoittaa toisille ihan eri asioita kuin joillekin toisille ja siten päämäärään pääsemiseksi esitetään toisistaan kokonaan poikkeavia toimia.  Aika hyvä kompromissi on nykyinen metsälaki , luons.laki ja hyvän mh:n suositukset joita noudatetaan metsänhoidossa Suomessa.

    Raja avohakkuun koossa sen monimuotoisuuden suhteen on veteen piirretty viiva koska kaikki metsät/leimikot on erilaisia.  Jonnekin sopii suurempikin päätehakkuun koko jonnekin ei . Katsojan silmissä on usein se ero huonossa ja hyvässä mh:ssa.    Joku näkee vain myllätyn metsäaukon , joku toinen miettii jo siinä muutaman vuoden päähän näkyvää taimikkoa ja siitä kehittyvää kasvuisaa metsää.    FSC- sertifiontiin kelpaa esim. Venäjän satojen ha:n aukot ; ne on jo liian isoja . Se puu on viherpestyä.   Sopivampi aukon koko ja – malli monimuotoisuuden kannalta katsottunakin on suunnilleen nykyinen muutaman ha;n keskikoko säästöpuineen ja suojakaistoineen.  Tai sitten jossain puistomaisemakohteessa ehkä jk:n metsäkin (mo:n päätöksen mukaan) ; avohakkuu maiseman avaamiseksi vesistöön päin sopii myös joskus.   Tärkeää on ottaa huomioon metsän säilyminen luonnontuhoilta mahdollisimman hyvin.  Sekametsin suosiminen , ajoissa tehdyt harvennukset , kasvupaikalle sopivat puulajit yms. on siihen vaikuttavia asioita.

    MaraKet

    Puuki kirjoittaa taas kerran täyttä asiaa. Mutta mitä vaikutuksia Suomen EU-erolla tulee olemaan? Se jäänee nähtäväksi.

    Gla Gla

    RR: ”Kysyit monimuotoisuudesta. Jos avohakkaisimme sadantuhannen hehtaarin aukon, niin eikö se sinustakin olisi jo ongelma luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta. Jos on, niin missä se raja pinta-alan suhteen kulkee, jossa haitallisutta alkaa olla. Entä kenen mittakaavassa? Kusiaisen, änkyrämadon, ihmisen vai norsun?”

    Sano sinä, kun otit asian puheeksi. Vai onko sinulla mielipidettä asiasta? Mutta koska 100 000 ha aukkoja emme hakkaa, niillä on turha spekuloida. Puhdas vesikin on epäterveellistä, jos juot kerralla 10 litraa.

     

     

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Peitteistä maisemaa vaativien lajien elinolot ja elinympäristölaikkujen keskinäinen kytkeytyneisyys on varmaan helpoin varmistaa, jos tehdään Puukin kehumia keskikokoisia aukkoja. Nämä on muidenkin metsien käyttäjäryhmien helpompi hyväksyä kuin jättiaukot. Pienet Nalle Puh -metsät (pienaukoista yhteen hehtaariin) johtavat metsien voimakkaaseen pirstoutumiseen. Sovellettava malli riippuu tietenkin kovasti maisemasta: sama malli ei sovi vähämetsäiseen vilja-Suomeen, Järvi-Suomeen ja Lappiin. Myös usean hehtaarin kokoinen aukko voidaan tehdä paremmaksi järjestämällä siihen tiheiköiden ja säästöpuuryhmien avulla näkemäesteitä ja leviämiskäytäviä.

Esillä 10 vastausta, 971 - 980 (kaikkiaan 10,203)