Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 9,811 - 9,820 (kaikkiaan 10,231)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Timppa

    Lisää Hesariin Lähde-keskusteluun.  Saa nähdä miten käy.

    Metsien pilaaminen ei suinkaan vaikuta vain omistajiin. Ilmasto kärsii, jos metsät kasvavat huonosti. Metsäalan työpaikkoja häviää. Maaseutu autioituu. Kansantulo heikkenee.

    On siis edesvastuutonta ajaa sellaisia metsänkäsittelytapoja, joista varmuudella tiedämme, että ne vaikuttavat metsänkasvua heikentävästi. Professori Lähde on ahkeroinut tällä saralla vuosikymmenet

    Olin takavuosina Suomen Metsäkeskuksen järjestämässä jatkuvaa kasvatusta käsittävässä tilaisuudessa Helsingin Yliopistolla. Siellä silloisen Metlan, nyk Luke, tutkija Sauli Valkonen esitteli Suomen, Ruotsin ja Norjan metsäntutkimuslaitoksien tuloksia asiasta. Nämä viralliset tutkimuslaitokset olivat tulleet tulokseen, että jaksollinen on 20-40 % edullisempi. Kertoi myös, että eräs ruotsalainen tutkimus kekeytettiin, koska se ei taimettunut

    Tilaisuudessa myös professori Lähde esitteli tutkimuksiaan, jotka kertoivat, että jatkuva kasvatus oli 40 %. Kumpaa lukija uskoo, kolmea virallista tutkimuslaitosta vai Lähdettä?

    Kävin siis kerran Luken jatkuvan kasvatuksen tutkimuskohteella Lapinjärvellä. Siellä erittäin edullisissa olosuhteissa oli päästy kuusikon kasvuun 4-5 m3/ha/v. Tiedämme 60 vuoden kokemuksella, että olemme päässeet jaksollisella kasvatuksella tasolle 6,5 m3/ha/v. Tämä on se suuruusluokkaero, jos jatkuvan kasvatuksen metsä taimettuu hyvin. Jos taimettumisessa on ongelmia, niin ero kasvaa.

     

    mehtäukko

    AJ ”…Luonnonvarakeskuksen tutkineen että viimeistään neljäs hakkuu on oleva avohakkuu. Viitettä tulokseen ei annettu.”

    Voisiko viite olla hatelokoitunut taimettumaton heinikkometsä? Tai juurikäävän turmelema jo alkukierroksella? Tai vajaatuottoisuus tuulissa ja tuiskuissa.

    Kun siihen pisteeseen on elelty, voi tulla RR:n aatokset uniin,- kannattaako uudistus vieläpä rahattomana?

    Perko

    Aukosta vertailukohteella 50 vuoden  jaksolla ei ole ollut  ensimmäistäkään tuottavaa myyntiä,  jos mitä on ne ovat menneet startin  jälkienmaksuun.    Että  repikää  siitä  hannikaislaiset  sun muut.   Timpan  kokotilan  omilla tuloksilla   1,2 %  ei  ole   edellytystä  henkseleitä paukutella.  Vaatimatonkin  jk arvokasvumetsä  tuottaa nuo tullen mennen ensimmäisellä (12 v ) myynnillään.   Ne seuraavat  jk myynnit 3-4 kertaa tuottavat monikertaisesti  ohi Timppa/ hannikaisen  systeemin..

    . —  ”Hömötiais -metsät”  antavat  suojeluohjelmalla varmaa tuloa.    Kummastelen  miksi  A . J.    ei    riskeeraa itse aukkoihin  mutta haluasi  mätkiä    pysyvän metsäkasvattajia  milloin milläkin heitoilla joita ei ole ollut missään.  Arvailuitten sijaan  laittaisit  myös omat numerot pöytään.   Jos niitä on  samaa saa selityksien sijaa  laittaa muutkin.

    PS:  Ruotsalaistukija itse perui  tulokset ,  hänellä  oli  sekoittunut  arvailuja jaksottaisen mittausten jatkoksi.  Hieman kuin palstan kirjoittajat  arvailevat   mitä tuonpuoleisen jälkeen  uskovat tapahtuvan.

    Timppa

    Saa nähdä kelpaako tämä Hesarille:

    Metsänomistajat eivät tuhoa luontoa. En myöskään ymmärrä miten metsänomistajien oikeuksia voisi lisätä. Vuonna 2014 tuli voimaan metsälaki, joka poisti kaikki hakkuurajoitukset ja käytännössä myös vastuun metsän uudistumisesta. Tämän lain voimakkaita ajajia olivat jatkuvaa kasvatusta kannattavat. Esimerkiksi eräs edellä mainitun Arvometsän osaomistaja. Normaalin metsätalouden harjoittajat kauhistelivat lakia. Vastuunsa tunteva metsänomistaja hakkaa metsänsä silloin, kun on sopiva aika ja uudistaa sen huolella. Emme tarvitse mitään rajoituksia, mutta olisivat ne tarpeen juuri metsiä tuhoavan jatkuvan kasvatuksen vuoksi.

    Syynä näin radikaaliin lakiuudistukseen oli ilman muuta se, että jatkuvaa kasvatusta harjoittavat tiesivät, että jatkuvan kasvatuksen metsien uudistuminen on sattumanvaraista. Kun vaatimuksia ei ole, niin niitä ei voi rikkoakaan.

    Tuosta heikosta uudistumisesta minulla on esimerkki viime syksyltä, jolloin kävin erään porukan kanssa tutustumassa 8 vuotta aiemmin tehtyyn jatkuvan kasvatuksen hakkuuseen. Oppaanamme oli eräs jatkuvaa kasvatusta edistävä metsätieteen tohtori. Suurelle osalle tuosta hakkuusta ei ollut kehittynyt näinä 8 vuotena yhtään uusia taimia. Siellä missä metsää oli harvennettu voimakkaasti oli taimiakin. Olivat kuitenkin selvästi pienempiä kuin vastaavan ikäiset aukkoihin istuttamamme. Esiintyivät epätasaisesti ryppäinä, joita pitää harventaa. Voimakkaasti harvennetussa metsässä alkoi esiintyä kuusten harsuuntumista, mikä enteilee monia tuhoja. Voi voi metsänomistajaa.

    Runsas kuukausi sitten tehtiin kuusikostamme avohakkuukauppa, joka on jo hakattu. Hakkuutähteen kauppahinta mukaan lukien saimme hehtaarille n 4000 euroa enemmän kuin jos olisimme myyneet samat puut jatkuvalla kasvatuksella. Vaikka käytämme puolet tuosta uudistukseen ja taimikonhoitoon, niin puolet jää vielä plussaa.

    Raha ei meidän yhteismetsälle ole pääasia, joka on metsiemme hyvä kasvu. Hyvä tulos syntyy tämän kylkiäisenä.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    miksi  A . J. ei riskeeraa itse aukkoihin

    En tiedä mitä Perko tarkoitat. Perheessämme on tehty vain harvennuksia, aukkoja ja siemenpuuhakkuita jo 50 vuoden ajan. Olen omistanut nykyisen tilani nyt 16 vuotta (aiemmin yhtymänä). Sinä aikana on toteutunut uudistushakkuita noin 2 hehtaaria vuodessa plus ensiharvennuksia. Uudistushakkuut on tehty kahdessa erässä, ensimmäinen 2008 ja toinen 2010 Asta-myrskyn tuloksena. Tänä tai ensi vuonna toteutuu kolmas uudistus. Sen jälkeen saatan joutua vielä uudistamaan yhden lehtikuusikon, kun se kasvaa niin törkeää vauhtia. Sen jälkeen tulee pitkä tauko, kun uudistuskypsiä metsiköitä ei enää tilalla ole.

    Numeroista ei oikein viisastu kun ei ole sitä vertailukohtaa: mitä tilalta olisi voinut hakata jatkuvan kasvatuksen mallilla.

    Perko

    A .  J .  tuo on   selvä .  Noilla  kokemuksilla  on hyvät  tiedot  aukkohakkuusta.  Tuloksenkin  saa jostain selville  keskituottoineen.   En tarvitse sitä enkä epäile  olkoon mikä hyvänsä. Kokemustani on 15  vuotiasta  alkaen kun möin talvella tekemäni ensimmäiset halkopinot autotienvarresta.  Ostaja  muisti tapauksen  50 vuotta myöhemmin ravintolassa  ja tarjosi ranskalaista.    Rehellinen ostaja monella tapaa.

    Puuki

    Perko on jk-uskossaan niin vahva, että mitkään todistelut todellisesta tuloerosta päätehakkuun ja jk-harsinnan välillä ei mene läpi.  Turhaan Timppa kerrot, mitä todellisuudessa tapahtuu.  Muka 50-vuotinen 0-tulon jakso. Miksei samalla 100-vuotta ?

    Jovain

    Saahan sitä uskotella ”todellisista tuloeroista”, taidat uskotella lähinnä itsellesi. Hyvinkin 100 vuoden kierrolla tavan metsissä 50 vuotta antaa lähinnä nolla tulosta ja hoidon kulut siihen päälle. Se on aivan sama mistä vähennät, kun vakiintuneissa jk metsissä samaan aikaan sitä vähennettävää ei ole.

    Puuki

    Eläpäs Jovain sotkeudu asiaan josta et ymmärrä sen enenpää kuin ALV:sta.

    isaskar keturi

    Yhtä totuutta ei ole. Riippuu kohteesta, mutta ole melkoisen (vain melkoisen) varma, että siinä minun kuusikossa, jonka uudistin 40 vuoden jälkeen istutuksesta kahden harvennuksen jälkeen, ei olisi jk:lla päässyt samaan tulokseen. Siinä on nyt 10 vuoden jälkeen 9 metrinen täystiheä kuusi/koivu istutusmetsä odottamassa ensimmäistä harvennusta. Edellisen puusukupolven aikana (40 v) siitä saatiin 400m3 hakkuukertymää + halkoja myyntiin taimikon ylispuustosta. Sanottakoon, että olisin ehkä kasvattanut hetken, ellei olisi tullut tuulenkaatoja syöksyvirtausten vuoksi.

    Joku voi varmaan samalla tavoin kertoa jk-kohteesta, jossa olisi vaikea päästä samaan jaksollisella.

    Tosin kuten kirjoitin aikaisemmin, yhden kuvion talousluvut saa näyttämään miltä haluaa, kun valitsee laskennan alkuajankohdan oikein.

Esillä 10 vastausta, 9,811 - 9,820 (kaikkiaan 10,231)