Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 9,841 - 9,850 (kaikkiaan 10,216)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jean S

    On muuten mielenkiintoinen kysymys, että millä oikeudella me olemme vaatimassa sitä, että metsän tulisi kasvaa mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman paljon kuutioita per hehtaari. Itsekin toki usein harrastan sellaista, mutta ketä se nyt haittaa oikeasti, jos se ei kasvakaan, tai jos Pukkala haluaa kasvatella euroja eikä kuutioita.

    puutuomas

    Mikä ongelma tämä taimettumattomuus on erityisesti muka  jatkuvassa kasvatuksessa? Saahan nuita ku-taimia ostamalla metsäänsä vaikka valmiiksi istutettuna, oli metsä jaksollisessa tai jatkuvassa. Mitä omiin metsiini olen muokkaamattomaan maahan, aukkopaikkohin kuusta istuttanut niin hyvin on lähtenyt kasvamaan.

    Omat havaintoni rajoittuvat satoihin hehtaareihin huonosti taimettuneita jaksollisia metsiä. Täysin taimettuneet uudistus alat ovat lopultakin harvinaisuuksia ja vaatineet paljon työtä, aikaa, harrastuneisuutta ja rahaa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tätähän R. Ranta ja T. Pukkala ovat koettaneet meille opettaa. Ei metsänomistajan tavoite yleensä olekaan puuntuotannon eli kuutiometrien maksimointi vaan nettotuottojen eli eurojen maksimointi. Lisäksi kiinnostaa sijoitetun pääoman tuottoprosentti, mutta isokaan prosentti ei lämmitä, jos pääoma on kovin pieni.

    Makarov

    Samalla vaivalla ja rahalla ne huonot monesti on tehty ku hyvätkin. Siinä huonossa on vaan tehty yleiset virheet mitä uudistamisessa voidaan tehdä.

    puutuomas

    Kuten heinääminen oli unohdettu n.90% kuusen taimikoista siellä missä minä havaintojani tein.

    Timppa

    Jos metsä ei kasva, niin se haittaa tietenkin metsänomistajaakin.  Kuten olette varmaan huomanneet, niin puunhinta on nousussa.  Mitä paremmin metsä kasvaa, sitä enemmän puuta on myytävissä entistä parempaan hintaan.

    On myös yleisessä intressissä, että metsä kasvaa mahdollisimman hyvin.  Syitä mm ilmasto, työpaikat ja kansantalous.

    Pukkalan  metsässä voi tulla myyntieuroja, mutta jaksollisen hakkuusta taimikon perustaminenkin  huomioon ottaen vielä enemmän.   Puustotaseen pieneneminen vie Pukkalan systeemin aina miinukselle.

    Tuomaalle sanoisin, että minunkin havaintoni perustuvat useampaan sataan hehtaariin eri-ikäisiä jaksollisen metsiä.  Toki joskus on ongelmia eri syistä, mutta ne ovat vähäisiä poikkeuksia.  Kuusikoiden uudistaminen on pitkään ollut idioottivarmaa.  Taimikot ovat  täystiheä ja luontaiset taimet täydentävät niitä..   Muutama hankala kevät on heikentänyt männyn itämistä.  On jouduttu täydennysistuksiin ja säätämään systeemiä paremmaksi.  Tällainen kuuluu normaaliin elinkeinotoimintaan.

    Minulla on pari koetta, toinen myrskyn tekemiä jälkiä,, toinen oma koe.  On järkyttävän suuri ero taimettumisessa ja taimien kasvussa jaksollisen eduksi.

    Timppa

    Meillä ei ole heinätty kuusentaimikoita.  Johtuu siitä, että kuusikot ovat olleet kaadettaessa täystiheitä ja uudistaminen on tehty nopeasti.

    Miten luontainen taimi lähtisi kasvuun heinikossa.  Kerro Tuomas.

    puutuomas

    Tokihan se kuusen taimi aukeella mätästysalueen mättään päällä parhaiten kasvaa mutta siinäkin routa voi muokata mätästä (puu kasvaa vinoon) ja halla viepi vuosikasvut. Eräällä mätästys alueella kuuset kasvoivat hyvin, mutta vinksin- vonksin juuri tämän routimisen takia.

    puutuomas

    Heinikkoon ei kuusi luontaisesti tule, siinäkin olet kyllä Timppa oikeassa, mutta istuttanut olen  ja neljän kesän jälkeen yllätyin että sieltä ne vain kasvaa vaikken heinäämään ole kerennytkään. Vatukko kyllä oli tainnu tappaa kuusen taimet, se vaatii polkemista mutta tammi oli kestänyt senkin hengissä.

    Metsuri motokuski

    Kyllähän kuusikoiden uudistaminen istuttamalla toimii lähes 100 prosenttisesti.  Tänä päivänä kun istuttaminen tehdään oikein niin ei paljon korjauksia tarvita. Se vaan edellyttää että mistään ei oijota. Oikein tehty muokkaus ja hyvin kastellut taimet niin lähtö on varma.

Esillä 10 vastausta, 9,841 - 9,850 (kaikkiaan 10,216)