Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 9,851 - 9,860 (kaikkiaan 10,218)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • mehtäukko

    JeanS ”…että millä oikeudella me olemme vaatimassa sitä, että metsän tulisi kasvaa mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman paljon kuutioita per hehtaari…”                   Kun jotkut taivastelijat sortuvat kerta toisensa jälkeen voivottelemaan milloin huonoja menetelmiä, pitkää kierto-aikaa, 50 vuoden tuottamatonta kasvatatusta, isännätöntä rahaa, leveitä ajo-uria, tamppausta jne jne, näitten kaikkien takapajuisuuksien sijaan on olemassa ”Hyvän metsänhoidon suositukset”. Vaatimuksen sijaan kehotus yrittää omaksua lukemisen sanoma ja soveltaa ne käytäntöön toisi valoa moneen telkän pönttöön.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    JeanS on oikeassa, m-ukko väärässä. Sitä paitsi ei m-ukko vastaa tuohon Jean-S:n kysymykseen. Vaan ihan johonkin muuhun. (saattaa olla  jopa ikä- ja/tai koulutuskysymys)

    R-L

    Tämä kommentti näyttikin olevan liikaa, koska kumpujen kätköistä tuli se ”nainen vaietkoon seurakunnassa”. ☺

    mehtäukko

    Resuindeksistä ei ole tuomaroimaan. On itse sortunut voivottelemaan eri aiheiden jatkuvia kelaamisia uudelleen ja uudelleen, kun ao:lla puuttuu tutkitun tiedon omaksumisen taito !

    suorittava porras suorittava porras

    Kannattaa ottaa huomioon kasvatustapoja vertailtaessa , että jaksollisen kasvatuksen tulokset paranevat vuosi vuodelta suhteessa jatkuvaan kasvatukseen. Nyt hakataan metsiä, joiden uudistaminen tapahtui viiveellä. Keräämättömät hakkuutähteet hidastivat ja hankaloittivat uudistamista. Maan joutui pitämään pari vuotta ”mahona” hakkuutähteiden maatumista odoteltaessa.

    Taimiaineskaan ei ollut aina priimaa. Heinää , vadelmaa ja vesakkoa oli aivan eri määrä nykyiseen verrattuna hidastamassa taimien kehitystä. Maan muokkauksessakin oli puutteita , jonka vaikutuksesta taimien alkutaival ei ollut paras mahdollinen.

    Osa uudistuskohteista  oli  finaaliin päätyneitä jk kuvioita,joiden uudistaminen osoittautui erityisen hankalaksi ja hitaaksi . Näiden kohdalla tulokset eivät muodostuneet  parhaiksi mahdollisiksi.

    Kun katselee viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana tehtyjä uudistusaloja , ovat näkymät aivan eri luokkaa verrattuna pelkästään niihin taimikoihin ,jotka olivat vastaavassa kasvuvaiheessa kaksikymmentä vuotta sitten. Nyt on lupa odottaa  parempaa. Sato tulee jatkossa kasvamaan ja on korjattavissa vuosia aikaisemmin verrattuna 20 vuoden takaiseen aikaan. Melkoinen valehtelija pitää olla, jos pystyy tulevaisuudessa ”todistamaan” jk:n paremmaksi vaihtoehdoksi taloudellisessa mielessä , kun se ei onnistu nytkään.

    Jovain

    Istuttamalla kuusta päästään hyviin tuloksiin, mutta ei kaikkialla metsänhoidossa, ei aina kuusellakaan. Jossain kerrottiin nuorista metsistä, joista 1.5 milj/ha on välttäviä tai vajaatuottoisia. Ilmeisesti kysymys oli jaksottaisen metsistä.  Timppa väittää metsänhoidosta toisaalla: ”Puutaseen pieneminen vie Pukkalan systeemin aina miinukselle”. Väite ei kaikilta osiltaan pidä paikkaansa, sillä nimen omaan Pukkala/Arvometsä painottaa 2/3 osan puustopääomaa ja korjuun poistumaa 1/3 osaa, joka on kestävällä pohjalla.  Metsänhoidossa epäonnistuminen tuottaa välttäviä ja vajaatuottoisia metsiä, mutta myös käsitys harvoista metsistä. Hakataan vajaatuottoisiksi, jopa lakirajoille, että se palvelisi jollain tavalla metsänhoitoa. Vajaatuottoinen metsä on aina vajaatuottoinen metsä ja jos sillä saadaan aikaiseksi esim. taimisto (joka usein on vajaatuottoinen), onhan metsänhoidolla hintansa.

    mehtäukko

    Mutta kun lakirajoille vaatija ei ole klusteri tai sen urakoitsija. Syy löytyy omistajan taholta rahapulasta tai laiminlyödyn metsänhoidon seurauksista. Klusterilla on suositustiheydet, sertit ja metsälaki joita on noudatettava. Mo voi määrätä mitä sattuu.

    Metsuri motokuski

    Vaikka tähän ketjuun ei kannattaisi enää paljon kirjoitella,  mutta sen verran että olen mehtäukon kanssa samaa mieltä. Urakoitsijaa sitoo metsänhoidon suositukset sekä sertifikaatin. Sen vuoksi harvoin, ainakaan alueurakoitsijoina toimivat yritykset, hakkaavat metsät vajaatuottoseksi. Silloin kun tein leimikkosuunnitteluja niin poikkeuksetta sain metsänomistajien kanssa käydä keskustelua sertifikaatin noudattamisesta. Yleensä tilanne oli se että säästöpuut sekä suoja-alueet olivat ongelmallisia hyväksyä. Joillakin oli sitten niin totaalinen rahapula että Tapion taulukot olisi pitänyt heittää hevon kuusen kun harvennuksia hakattiin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Erittäin hyviä näkökohtia edellä. Asiallistakin puitavaa näköjään riittää edelleen. Taimien kasvatuksessa ja laadussa, perintötekijöissä, maanmuokkauksessa ja taimikonhoidon ohjeissa on menty parempaan suuntaan, kuten suorittava porras hyvin historiakatsauksessaan kuvasi.

    Jospa jk-vaihtoehdonkin kohdalla olisi mahdollista saavuttaa ainakin jonkin verran kehitystä? Opitaan tunnistamaan menetelmään sopivat kohteet ja hyvä soveltaminen.

    Timppa

    Ei ole hyviä jk-kohteita kuin hetkellisesti.    Sitten, kun tulee aika uudistaa,  on vaikeaa.  Toisin on täystiheän metsän uudistaminen.   Saa kerättyä hakkuutähteet ja taimikko ennättää yleensä kaikkea pintakasvullisuutta pakoon.  Insinööri, joka rakennusliikkeessä koko ajan joutui kiinnittämään huomiota taloudellisuuteen ja tehokkuuteen ei voi ymmärtää, etteivät jotkut ymmärrä näin yksinkertaisia perusasioita.

    Eivät entiset metsänhoitajapolvet löytäneen harsinnasta mitään hyvää ja tunsivat systeemin perinpohjaisesti

    Kyllä ennenkin osattiin uudistaa vaikka käytettiin paljasjuuritaimia ja vain istutuskuokkaa.  Meillä on toki vain 60 aikana uudistettuja kohteita.

     

    Jovain

    Missä niitä Timpalla jk metsiä on? Tuskin on tulkittavissa, ainakaan omia ohjeistusta vastaan, kun ei riitä hyvän metsänhoidon ohjeetkaan. Välttäviä ja vajaatuottoisia metsiä (taimikot mukaan lukien), on valtakunnassa paljon. Ilmeiseti niitä pidetään jk metsinä, onhan laki muuttunut ja ovathan ne ikäänkuin nykyisen lain suositusten mukaisia. Ovat kuitenkin vajaatuottoisia ja siinä mielessä metsänhoidon harhaa. Vajaatuottoisilla metsillä ei tuloksiin päästä ja jos olisi olemassa Timpan kuvaamia harsinnalla tuottamattomiksi pilaamia metsiä (niitä on tänäkin päivänä paljon ja kuten aloituksessa kerrotaan). Onhan ne metsänhoidolla tuottavaksi saatava ja se onnistuu mainiosti myös jk metsänhoidon keinoin. Ei kuitenkaan valtamenetelmäksi, sitä ei ole myöskään jaksottainen metsänhoito. Väittäisin kuitenkin, että paljon on vielä metsänhoidossa vaihtoehtoja käyttämättä.

Esillä 10 vastausta, 9,851 - 9,860 (kaikkiaan 10,218)