Käyttäjän Scientist kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1,091 - 1,100 (kaikkiaan 1,550)
  • Scientist Scientist

    Takon tehdas on niin tuottava, eikä koneet kovinkaan vanha. Varmaan uusi tehdään muualle kuin keskelle kaupunkia.

    Scientist Scientist

    Suomesa on vielä Kaipolan sulkemisen jälkeenkin ainakin 16 toimivaa  paperitehdasta mukaanlukien pehmopaperi ja tarralaminaatit. UPM 5, Stora 4, SAPPI 1, Jujo 1, Kotka Mills 2, Metsä Tissue 1, Delfort 1 (setelipaperi),  SCA 1. Kuitukankaan valmistajat Ahlstrom-Munksjö ja Suominenkin ovat oikeastaan paperiteollisuutta.

    Scientist Scientist

    Ei tämä 80 mrd pankkitileillä ole mikään muuttumaton vakio , eikä nollasummapeliä. UPM:n osakkeita voi ostaa esim. joku ulkomainen taho, niinkuin varmaan tekeekin. Pankin tileillä olevat rahat eivät kasva käytännössä mitään, osakkeina kuitenkin pitkässä juoksussa keskimäärin yli 5% vuodessa. Toki pahojakin tappioita voi tulla, kuten alkuvuodesta -30%, mutta nyt taas nousseet lähes alkuvuoden tasolle.

    Scientist Scientist

    Kyllä niitä osakkeita kannattaisi varmaan jossain määrin ottaa palkan sijasta jos on mahdollista. Kyllä Suomen kansalla on enemmän rahaa kuin luullaan, koska tuottamattomilla pankkitileillä makaa 80 mrd euroa.

    Tuttavapiirissäni oli aikanaa erä gummitehtaan (Nokian) laborantti, joka oli ottanut itselleen aikoinaan firman osakkeita. Ne nousivat niin paljon, että miljoona ylittyi. En tiedä osasiko myydä ajoissa pois, kun Noktan kurssi on nyt vain alle 10% maksimistaan.

    Scientist Scientist

    No ei tietysti omasta kukkarostaan vaan läkisääteisinä työeläkemaksuina. Kuka on sitten metsäyhtiöissä työnantaja ? Se on kai tehtaan omistaja eli osakkeenomistajat. Ei suoraan joku yksityinen kapitalisti kuten ennen vanhaan. UPM:ssä suurin omistaja on Nordea, Storassa Wallenbergin FAM säätiöt ja Suomen valtio (Solidiumin ja Kelan kautta) ja Metsägroupissa  Metsäliitto osuuskunta.

    Scientist Scientist

    En nyt kyllä aio mennä hirteen, kuten Jätkä suositteli. Moderaattori  voisi ta tarkastela näitä kommentteja muuten hieman useammin.

    Työnantaja maksaa kyllä suuremman osan työeläkemaksuista kuin työntekijä. Tällaiset järjestelmät Suomeen on luotu poliittisilla päätöksillä. Näitä työeläkerahastoja sitten johtavat työmarkkinajärjestöjen valitsemat johtajat ylisuurilla palkoillaan. Myös ay-johtajat saavat itselleen muhkeita hallintoneuvostopalkkioita (esim Riku Aalto taisi sada joitakin 60000 euroa/vuosi). Ruotsissa on mahdollista sjoittaa osa rahoistaan osakerahastoihin. Siellä ei ole työeläkeyhtiöiden täyttä monopolia eläkesijoituksissa.

    Vaikka viime vuonna eläkerahaston tuotot olivat 23 mrd, nyt ne ovat pudonneet 22 mrd. Ei voida hirttäytyä siihen uskoon, että eläkerahat aina tuottavat hyvin.

    http://www.uusisuomi.fi/uutiset/suomen-elakevaroista-pyyhkiytyi-20-miljardia-rytinalla-joko-kriisi-uhkaa-suomalaisten-elakkeita-nain-arvioivat-asiantuntijat/d6315cf3-6a06-45f9-9659-aadebd40fd77

    Työeläkerahoistamme taitaa olla suuri osa sijitettuna ulkomaisiin osakkeisiin ja rahastoihin sekä veroparatiiseihin kuten Luxemburg. Toivoisi, että eläkerahastomme sijoittaisivat enemmän suomalaiseen teollisuuteen. Nyt ne omistavat kyllä jonkin verran mm. suomalaisista  metsäyhtiöistä, mutta osuudet liikkuvat muutaman prosentin tasolla.

    Scientist Scientist

    Eläkerahastoissa ei ole rahaa kuin muutaman vuoden eläkkeisiin. Valtion lainoja niillä tuskin kannattaa tai on mahdollista maksaa pois. Mutta toivottavaa olisi, että rahastot sijoittaisivat rahojaan nykyistäkin enemmän Suo kysyy.meen. Työmarkkinajärjestöt muuten hallinnoivat pääosin näitä eläkerahoja paitsi julkisella sektorilla.

    Muistaako kukaan muuten enää kun Lipposen hallituksen aiksna puhuttiin EMU puskureista. Missä ne rahat nyt ovat. Käsittääkseni tuhlattiin pääosin viimeisessä eläkeuudistuksessa sen takia, ettei työeläkemaksuja tarvisi nostaa. Työnantaja ja työntekijäpuoli ovat hieman erimielisiä kuinka paljon rahoja jäi . Ovat kai tasoa 1-5 mrd, riippuu siltä kummalta osapuolelta

    Scientist Scientist

    Siitä vaan Jätkä ja kumppanit perustamaan yrityksiä ja työpaikkoja. Kuten MaalaisSeppo esitti voisi aloittaa vaikka  osuuskuntana. Kyllä maailma on  muuttunut niin, että innovaatiot ja uudet ideat ovat entistä ratkaisevampia. Samoin talous on globaalia, tehtaat valitettavasti menee sinne missä ne parhaiten kannattavat ja missä asiakkaat ovat.

    Scientist Scientist

    Jätkä: Ei palkkatyöläinen ole omaa eläkettään maksanut kuin pieneltä osin. Pääosin sen Suomessa maksaa työnantaja ja käytännössä aina työssä oleva väestö. Pakan sivukuluina maksettavista eläkerahoista noin 80% menee eläkkeiden maksuun ja noin 20% sijoitetaan. Toki sijoitettuna on paljon noin 180 mrd, mutta vuodessa maksetaan eläkkeitä noin 30 mrd tasoa ja luku nousee koko ajan. Eli käytännössä eläkerahoja riittäisi noin 5 vuodeksi, jos uutta ei kerättäisi jatkuvasti.

    Scientist Scientist

    Ei nyt ihan Tolopaisen pessimismiin tarvitse vaipua. Paperin kulutus laskee Euroopassa, mutta taitaa vieläkin maailmanlaajuisesti kasvaa. Siitä pitää osaltaan maaiman voimakkaasti kasvava väestö huolen. Onnettomuudeksemme olemme Euroopassa. Tehtaita perustellaan pikemminkin kasvavien markkinoiden alueille kuten Aasiaan, Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan. Paperin kulutuksen väheneminen iskee kaikista voimakkaimmin UPM:ään, koska se on kolmesta suuresta kaikkein eniten paperiyhtiö.

    Paperimiesten kohdallahan kiky-tunnit ratkaistiin loistavasti. 24 kiky-tuntia muuttui 24:ksi juhannustunniksi. Nimi vain muuttui, työtunnit pysyivät samoina.

    Haban kommentteja on ollut vähän vaikea seurata ja ymmärtää, mutta olen tainnut ymmärtää juonen. Niin samankaltaisia ne ovat ja eivät useimmiten liity mitenkään metsään.

Esillä 10 vastausta, 1,091 - 1,100 (kaikkiaan 1,550)